Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиардер се кандидатира за президент на Тайван

Тери Гоу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тайванският магнат и шеф на технологичния гигант „Фокскон“ Тери Гоу обяви днес намерението си да се кандидатира за президент от приятелската към Пекин опозиционна националистическа партия Гоминдан, предаде АФП.

„Искам да се включа в първичните избори на партията. Ако спечеля ще представлявам Гоминдан на изборите през 2020 г.“, заяви Тери Гоу (68 г.) в Тайпе.

Само преди два дни Гоу обяви, че оттегля от председателския пост във „Фокскон“, „за да даде път на младите“. По данни на „Форбс“ състоянието му възлиза на 7,8 млрд. долара. Създадената от него компания е най-голямата в света за производство на електроника сред аутсорсинг изпълнителите и четвърта по големина по приходи в сферата на информационните технологии. Произвежда електроника за големите американски, канадски, китайски, финландски и японски компании, сред които и „Епъл“.

Гоу разкри, че по-рано днес посетил храм на местната морска богиня Мацу, която му дала благословията си „да помогне на народа“.

Ако успее да си осигури партийната номинация Тери Гоу ще се изправи пред настоящата президентка Цай Ингвен от либералната Демократична прогресивна партия, която по-рано обяви, че ще се бори за втори мандат.

Скорошни проучвания сочат, че Гоминдан е по-популярна от управляващите.

Президентските и парламентарни избори трябва да се състоят на 11 януари 2020 г. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна