Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕЗ стартира ексклузивни преговори с "Еврохолд" за българските активи на чешката компания

"Еврохолд" потвърди информацията, но отказа да коментира стойността на потенциалната сделка

| обновено на 17.04.19 в 16:49

Чешката компания за комунални услуги ЧЕЗ започна ексклузивни преговори за продажбата на активите си в България с българския финансовия холдинг "Еврохолд", заяви в сряда говорителка на ЧЕЗ, цитирана от агенция Ройтерс.

"Предложихме на "Еврохолд" да започнем с тях ексклузивни преговори", обяви говорителката на ЧЕЗ Алис Хоракова, добавяйки, че другият кандидат в лицето на "Индия Пауър" остава на второ място по отношение на водените преговори, потвърждавайки по този начин информацията от преди ден. Тя обаче отказа да коментира конкретния срок на стартиралите разговори.

Финансовия холдинг Еврохолд България АД, който е активен в областта на застраховането и управлението на активи, потвърди новината, като добави, че участва самостоятелно в процеса по придобиване на българските активи на ЧЕЗ и планира да финансира сделката със собствени средства и заеми от водещи западноевропейски банки.

"Еврохолд" обаче отказа да коментира стойността на потенциалната сделка, която включва доставката на електроенергия на над 3 милиона българи, поделението на ЧЕЗ като енергиен търговец и няколко активи на чешката компания за възобновяема енергия.

"Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на Еврохолд за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж", се посочва в официалното изявление на сайта на българския финансов холдинг.

"В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни. Еврохолд е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България, която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно".

През февруари миналата година ЧЕЗ подписа предварителен договор за продажба на активите си в България на местната енергийна компания "Инерком", но в последствие се отказа, след като Комисията за защитата на конкуренцията (КЗК) не даде разрешение за осъществяването на подобна сделка. Самата сделка тогава беше оценена на 320 млн. евро.

"Еврохолд" няма инвестиции в енергийни компании до момента, а преди време от холдинга заявиха намерение да наберат допълнителен капитал през Фондовата борса, тоест чрез продажба на акции, припомни енергийният анализатор Мартин Владимиров:

"Трябва да се види внимателно дали тази покупка на акции не е свързана с финансирането на бизнеса на "Еврохолд", съответно сделката за ЧЕЗ и дали човекът, който закупува тези акции, няма директен интерес от това да има някаква дума при взимането на решения на ЧЕЗ".

Самите "Еврохолд" заявяват, че ще прибегнат и до финансиране от западноевропейски банки: "Произходът на заемите е ключов, тоест кои банки ще участват, тоест какъв е залога по тези банкови заеми".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна