Eмисия новини
от 08.00 часа

Шансовете на независимите кандидати за ЕП

Снимка: БГНЕС

„Нямам амбиции за Европейския парламент, а искам важните теми за българския народ да влязат в политическия дебат. Интересите на работниците трудно се защитават. Когато икономическата мощ на една страна е несъизмеримо по-висока от силата, която би могла да приложи другата страна, очевидно е, че няма как да останем на нивото на синдикализма“. Това каза пред БНР независимият кандидат за Европейския парламент Ваня Григорова, синдикалист, председател на Солидарна България, икономист.

„Ако успея да накарам представителите и на другите партии да разберат, че е време да обърнат внимание на трудещия се българин и да спрат да го забавляват с цирковете, които играят през последните година, това е достатъчно за мен, дори и да на вляза в ЕП“, каза още Григорова в предаването „12+3“.

Държавата не помага тезите и каузите на независимите кандидати да стигнат до българския избирател, подчерта Ваня Григорова.

„Селата си отиват и аз се явявам представител на българските селяни, защото това е най-голямата социална група, от която зависи съществуването на България“. Това е причината да се яви като независим кандидат на евровота Йордан Малджански, агроексперт от Враца.

„Няма да плащаме за европейските ценности с нашите бедност, глад, безработица и мизерия. Северозападна България е най-бедният край в Европа“.

„Не обсъждам проблеми, а предлагам решение“, поясни Малджански.

„Недостижимо за сам човек е достигането на необходимия брой гласове, за да влезе в Европейския парламент, защото за това му трябват 118 000 гласа. Това е основната пречка пред независимите кандидати за евродепутати“, по думите на проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, преподавател, експерт по избори.

„Целият механизъм на независимия кандидат беше измислен като задоволяване на обществената потребност да има мажоритарно гласуване. За евровота и за парламентарните избори този механизъм не работи добре. Би могло да се обмисли по какъв начин да се промени тази концепция, за да бъде работеща“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 
Още от