Eмисия новини
от 04.00 часа

Успешно са преминали тръжните процедури за газопровода от Провадия до границата със Сърбия

Снимка: архив

Успешно са преминали всички тръжни процедури за газопровода от Провадия до границата със Сърбия. Очаква се той да бъде българският участък на тръбата от проекта „Турски поток“ за Европа. Няма и забавяния, каза Димитър Щерев, старши експерт в „Булгартрансгаз“, по време на кръгла маса за „Турски поток“.

"Това е една много амбициозна, интересна и важна за държавата програма и нейното реализиране е от изключителна важност за страната, за икономиката. След като построим този нов участък от 484 километра, ние вероятно ще се опитаме по-нататък и да добавим нещо, ако други потоци се оформят било то от Турция, било то от Европа", каза Щерев.

Зам.-директорът на руския фонд за енергийна сигурност Алексей Гривач посочи, че основният проблем на европейския енергиен пазар е политизирането на отношенията:

"Политизирането на отношенията добавя допълнителни разходи за всички заинтересовани страни. И при производителя, и при транзитиращия, и при клиента. Първата ни работа е да намалим политизирането. Руският газ дава шанс на Европа да разнообрази доставките и да не разчита само на един източник. Руските доставки са най-безопасни и сигурни на добра цена. Официалната европейска политика дискриминира политически този въпрос. Това е дискриминация спрямо България. Това е странна ситуация, в която бизнесът и конкуренцията са ограничени". 

Волкан Йоздемир, председател на Института за енергийни пазари в Турция, отбеляза, че проектът е нужен заради необходимостта от енергийната сигурност в региона. 


Още от

Най-четени