Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Германия понижи драматично прогнозата си за растежа през 2019 година до едва 0,5%

Немското правителство намали рязко прогнозата си за растежа на Германия през настоящата година за втори път в рамките на последните три месеца, визирайки влошаващото се представяне на водещата европейска икономика, рецесията в промишления сектор, глобалното търговско напрежение, изпитващият трудности германски експорт в резултат на слабото търсене зад граница и продължаващата несигурност относно процеса по оттегляне на Великобритания от Европейския съюз.

Вече се очаква брутният вътрешен продукт на Германия на нарасне с едва 0,5% през настоящата година, след като през януари властите в Берлин отново намалиха прогнозата си до 1,0% от 1,8%, отбеляза икономическият министър Петер Алтмайер пред журналисти при представянето на "пролетните" правителствени макроикономически прогнози.

За 2020-а година немското правителство разчита на по-добър икономически растеж от 1,5% в резултат на очаквано по-силно вътрешно потребление.

Властите в Берлин прогнозират нарастване на немския износ през 2019-а година с 2,0% и с 1,8% през 2020-а, като в същото време очакват вносът да се повиши с 3,8% през тази и с 4,0% през следващата година. По-силният растеж на вноса от този на износа вероятно ще доведат до по-нататъшно намаляване на големия германски търговски излишък, като "излишъкът по текущата сметка ще продължава да се свива непрекъснато и ще се понижи до 6,4% от БВП през 2020-а година", отбеляза икономическият министър.

Според новите оценки на правителството, инфлацията в Германия ще нарасне през 2019-а година с 1,5% преди да се ускори до 1,8% през 2020-а година.

Правителството мотивира съкратените си растежни прогнози най-вече с търговските напрежения в световен план, забавящата се глобална икономика и несигурността около оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. Сериозно отражение върху занижените оценки оказват и нови стандарти за отработените вредни газови емисии (т.нар. "WLTP стандарт"), които доведоха до влошаване на автомобилната индустрия и допринесоха за рецесия в целия промишлен сектор. Необичайно ниските нива на водите на река Рейн също доведоха до затруднения в снабдяването и в индустриалното производство.

Икономическият и финансов министър Петер Алтмайер отново изрази несъгласие с идеите за нови съществени фискални стимулиращи мерки, но се изказва в подкрепа за намаляване на корпоративните данъци и за намаляване на бюрокрацията и на административните разходи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени