Eмисия новини
от 04.00 часа

Разширяване на търговския излишък на еврозоната през февруари до 11-месечен връх

Снимка: Ройтерс

Търговският излишък на еврозоната се разшири рязко през февруари до близо едногодишен връх благодарение на по-силно повишаване на износа от вноса, показват данни на Евростат.

Според европейската статистика търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се разшири през февруари до 19,5 млрд. евро от 17,4 млрд. евро през януари, достигайки най-голям размер от март 2018-а година насам.

Износът нарасна на годишна база с 4,4% до 183,3 млрд. евро, докато вносът на стоки от останалия свят се увеличи с 4,0% до 165,4 млрд. евро.

Спрямо януари обаче експортът се понижи с 1,4%, докато вносът се сви с 2,7 на сто.

В рамките на целия Европейския съюз търговският баланс спрямо останалия свят обаче излезе през февруари на дефицит от 2,7 млрд. евро спрямо излишък за 700 млн. евро през февруари 2018-а година, като износът на стоки от ЕС нарасна на годишна база с 6,2%, докато вносът в се повиши с 8,5%.

В същото време търговският излишък на ЕС със САЩ се увеличи през първата два месеца на 2019-а година, докато дефицитът с Китай се разшири, като данните на Евростат могат да допринесат за нарастване на глобалното търговско напрежение.

Излишъкът на ЕС спрямо САЩ нарасна през януари и февруари до 21,6 млрд. евро от 20,9 млрд. евро година по-рано, докато дефицитът с Китай за първите два месеца на 2019-а се разшири до 37,8 млрд. евро от 35,5 млрд. евро.

Данните изглежда в подкрепа на заплахите от страна на Вашингтон за въвеждане на допълнителни мита върху вноса на стоки от ЕС. В същото време растящият търговски дефицит с Китай е в подкрепа на оплакванията от страна на Брюксел и Вашингтон относно нечестните, според тях, търговски политики на Пекин.

През първите два месеца на годината търговският баланс на ЕС е на дефицит от 28,4 млрд. евро спрямо дефицит за 20,7 млрд. евро през същия период на 2018-а година, тъй като износът се повиши с 4,1%, но вносът нарасна с 6,2%.


Още от

Най-четени