Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще обяви международен конкурс за изграждането на изгорялата част на “Нотр Дам“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кампанията за възстановяването на парижката катедрала Нотр Дам след пожара започва от днес. Френският президент Еманюел Макрон свика заседание във връзка с проекта, за който поставя амбициозния срок от пет години.

Катедралните камбани на цяла Франция ще зазвънят в хор точно в минутата, когато в понеделник пламъците обвиха парижката "Света Богородица". Близката базилика "Сен Сюлпис" отвори вратите си за голямата кризмална меса, която трябваше да се състои в Нотр Дам. Огромни екрани ще отразяват службата за множеството отвън.

Франция ще обяви международен архитектурен конкурс за изграждането на изгорялата част на парижката катедрала “Нотр Дам“. Това е решено на днешното правителствено заседание.

Конкурсът ще определи проекта за възстановяването на кулата-стрела на върха на “Нотр Дам“, която изгоря в пожара в понеделник. Това съобщи френският премиер Едуар Филип на пресконференция след заседанието на правителството.

"Целта е на храма да се издигне нова островърха кула, съобразена с техниката и условията на нашето време", каза премиерът. Той потвърди изготвянето на проектозакон за дарителската кампания за катедралата, предвиждащ данъчни облекчения за физическите лица.

Специално ведомство ще бъде основано, за да координира проекта и даренията, които вече надвишиха 1 млрд. евро - небивала сума за фондацията за френските културни паметници.

Следобед президентът Макрон ще продължи дискусиите за възобновяването на катедралата на среща с министри, кмета на Париж, генералния директор на ЮНЕСКО и Парижката архиепископия.

Продължава разследването на причините за пожара, но следователите се въздържат от изявления по темата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна