Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония и САЩ дирят от седмица изчезнал изтребител Ф-35

Изтребител Ф-35А
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седмица след като японски изтребител Ф-35А се разби край североизточните брегове на Япония, военни на Вашингтон и Токио продължават да не могат да намерят останките от машината, за да запазят нейните ценни тайни, пише днес „Джапан тудей“.

Японският самолет изчезна от радарите на 9 април над Тихия океан по време на тренировъчна мисия заедно с три други самолета на около 135 км източно от Мисава, о-в Хоншу.

Говорител на министерството на отрбаната на Япония заяви, че останки от опашката са били намерени, но все още се издирват останалата част от корпуса, както и пилотът.

„Средно два летателни апарата, включително хеликоптери, и два патрулни кораба са разположени денонощно в района“, заявиха от ведомството. На място е изпратен и безпилотен подводен апарат.

Отделно в акцията са включени военен самолет, както и кораб на американските ВВС.

„Ф-35А е самолет, който съдържа значителни тайни, които трябва да бъдат защитени“, каза японският министър на отбраната Такеши Ивая.

Според японския експерт по отбрана Такеши Хисада не е изключено Русия и Китай също да търсят отломките от стелт изтребителя. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна