Eмисия новини
от часа

Три фирми са изпратили оферти за нов патрулен кораб за Военноморските сили

Контраадмирал Митко Петев
Снимка: БТА

Три фирми са изпратили оферти по проекта за придобиване на нов многофункционален патрулен кораб за Военноморските сили. Срокът изтече вчера.

Германската “Люрсен“, Италианската “Фикантиери“ и българската „Делфин" са фирмите, които са подали документите. Това бяха и очакванията на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев преди седмица.

Не се сбъдна обаче другото негово очакване, че удължаването на срока ще даде възможност повече фирми да участват. Почти в края на 2018 година Министерството на отбраната съобщи, че фирмите, които проявяват интерес са 7, сред които и 3-те, които подават документите. Стойността на проект е 984 млн. лева с ДДС. Именно ДДС-то накара през 2017 година одобрената българска фирма „Делфин“ да се откаже от строителството, защото в цената от 820 млн. лева беше включен и ДДС от 20 %. След прегласуването през 2018 година, цената стана 984 млн. лема, в която беше отразено и правилото за ДДС върху всички военни сделки.

Сега графикът предвижда оценка на офертите. В междуведомствената работна група влизат експерти от МО, на финансите, на икономиката, на външните работи и ДАНС.

Работната група ще предостави окончателен доклад с оценка и класиране на подадените оферти, който се утвърждава от министъра на отбраната, и се внася в Министерския съвет за разглеждане и одобряване.

Пред „Хоризонт“ преди дни командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев каза, че празникът на ВМС- 12 август би бил добра дата да има договор за новите кораби:

"Месец по-рано или по-късно не е толкова фатално, но това би било един чудесен подарък за Военноморските ни сили по случай 140-годишнината", каза контраадмирал Митко Петев.


Още от
Пункт “Капитан Андреево“

Засилен трафик на "Капитан Андреево"

публикувано на 19.07.19 в 19:13