Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на търговския дефицит на САЩ през февруари до 8-месечно дъно

Търговският дефицит на САЩ се сви за втори пореден месец от началото на годината благодарение на по-силен растеж на износа от вноса, показват данни на Департамента по търговия.

През февруари 2019-а година международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се сви с 3,4% до 49,38 млрд. долара от 51,15 млрд. долара през януари и очаквания за разширяване на дефицита към 53,5 млрд. долара. Това представлява намаляване на търговския дефицит за втори пореден месец, като от началото на годината той се сви със 7,6%, достигайки най-ниско ниво от юли 2018-а година.

Американският износ нарасна през февруари с 1,1% на месечна база до 209,69 млрд. евро (най-голям експорт от септември 2018-а), докато вносът се увеличи с едва 0,2% до 259,07 млрд долара. Повишение спрямо предходния месец отчете износът на пътнически самолети и автомобили, като в същото време износът от САЩ на услуги достигна рекордните 70,14 млрд. долара. Дефицитът при търговията със стоки беше в размер на 72,1 млрд. долара спрямо излишък за 22,63 млрд. долара при търговията с услуги.

Трябва обаче да се има предвид, че през февруари бяха продадени зад граница пътнически самолети на "Боинг" за 5,8 млрд. долара, което е малко вероятно да се повтори в скоро време с оглед на принудителното приземяване по цял свят на модела 737 MAX във връзка с двете самолетни катастрофи в рамките на пет месеца. Износът на автомобили и на лекарства пък нараснаха с близо 600 млн. долара спрямо януарските нива.

Износът на соя от Средния Запад пък скочи с 16% до 1,4 млрд. долара, след като Китай се ангажира да увеличи покупките на американска соя като жест на добра воля в началото на преговорния процес със САЩ. Това допринесе за свиване с 9,3% на американския търговски дефицит с Китай през февруари до 30,12 млрд. долара от 33,2 млрд. долара през януари.

Изненадващо силното свиване на търговския дефицит за втори пореден месец може да отслаби притесненията, че търговията, която оказа значително негативно влияние върху растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие на 2018-а година, ще продължава да вреди силно на икономическия растеж и през първото тримесечие на настоящата година.

Нарастване на експорта е също добър сигнал, след като износът отслабна през миналата година в резултат на забавящото се външно потребление и на по-силния долар, който направи американските стоки по-неконкурентоспособни. Слабият внос обаче не е много добър сигнал, тъй като подсказва, че американските потребители ограничават разходите си с оглед на притеснения за състоянието на икономиката.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!