Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск насърчи Грета Тунберг да продълги борбата си срещу климатичните промени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Активистката в борбата срещу глобалното затопляне Грета Тунберг се срещна за кратко днес с папа Франциск по време на неговата обща аудиенция на площад "Св. Петър" във Ватикана, предадоха Ройтерс и ДПА.

16-годишната шведка седеше на първия ред на присъстващите и бе сред подбраните гости, които могат да се ръкуват с папата по време на седмичната му аудиенция.

"Благодаря ви, че се борите за климата и говорите истината. Това означава много", му каза тя.

"Бог да те благослови, продължавай да работиш, продължавай все така", отвърна й той.

През 2015 г. папа Франциск написа документ за защитата на околната среда от глобалното затопляне, а на среща с ръководители на петролни компании миналата година Франциск заяви, че светът трябва да се преориентира към чисти горива.

"Светият Отец благодари на Грета Тунберг и я насърчи в усилията й за защита на околната среда. Младата шведска активистка, която бе помолила за тази среща, на свой ред благодари на Светия Отец за огромните му усилия за грижи за околната среда", съобщиха от Ватикана в изявление.

Грета Тунберг вдъхнови хиляди млади хора в над 40 страни по света да участват в демонстрации с искане за спешни мерки за борба с глобалното затопляне. Утре тя ще говори в италианския Сенат, а в петък в Рим ще участва в станалия традиционен за този ден младежки митинг в подкрепа на околната среда.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна