Eмисия новини
от 01.00 часа

Евродепутатите одобриха директива срещу двойния стандарт при храните

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент гласува за забрана на т.нар. „двоен стандарт“ при храните. На последното си пленарно заседание в настоящия мандат на ЕП евродепутатите приеха „Новия търговски механизъм за потребителите“. С него се забранява разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и се позволява налагането на санкции за нарушителите.

Текстът бе приет с 474 гласа „за“ срещу 163 „против“ и 14 „въздържал се“.

След като директивата бъде одобрена от Съвета на министрите, страните членки ще имат срок до 2 годинида я приложат в националното си законодателство.

С промените в пакета законодателство потребителите ще получат по-добра защита от заблуждаващи нелоялни практики. Така например популярни онлайн-платформи вече ще трябва да разкрият основни параметри, които определят как се класират офертите, получени от заявка при търсене. Актуализираните потребителски правила регулират и въпроса с така наречения „двоен стандарт“, когато хранителни продукти и напитки от една и съща марка се предлагат в различните страни от ЕС с различен състав или характеристики.

Освен санкции в размер от най-малко 4 процента от годишния оборот за компаниите, които нарушават потребителските правила в няколко държави-членки, текстовете предвиждат и 2 милиона евро глоба при липсата на финансов отчет.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви в пленарната зала по време на дебатите късно снощи: "Знам, че много от евродепутатите се бореха за това от години. Това помогна да включим темата в дневния политически ред. Горда съм с това, че със споразумението за актуализиране на потребителските правила Еврокомисията излезе за първи път със законодателно предложение, с което да бъде сложен край на двойния стандарт при продуктите във всички страни от Евросъюза".

Даниел Далтон, основен преговарящ на страна на парламента по промените в законодателството, определи  постигнатото като успех и изрази очакване, че след анализ на ефекта от прилагането на  новите правила, Еврокомисията да предприеме още стъпки за защита на потребителските права: "Този пакет подобрява в значителна степен правата на потребителите в ерата на интернет като предоставя нови защити и информация на потребителите, когато купуват. Потребителите вече не могат да бъдат заблуждавани от продукти, изработени по различни стандарти, но продавани под същото име в различните държави-членки. Със споразумението поставяме началото. Знам, че колеги настояваха да стигнем по-далече, но нека бъда ясен: споразумението между Съвета и Комисията беше на ръба да се провали, а това означаваше да останем без силна защита на потребителите само няколко седмици преди изборите".

Въпреки настояванията на български евродепутати двойният стандарт да бъде включен в черния списък с нелоялните търговски практики, остана текстът това да бъде преценено от Еврокомисията в срок до 2 години.

„Европейските институции показаха, че стоят на страната на своите граждани”. Така омбудсманът Мая  Манолова коментира премахването на двойния стандарт  при храните в страните- членки на Европейския съюз, одобрено на днешното пленарно заседание на Европейския парламент.

Промените забраняват разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и позволят налагането на финансови санкции за нарушителите в размер не по-малък от 4% от годишния оборот на производителя.

Пред „Хоризонт” Манолова, която работи от 3 години за премахване на двойните стандарти чрез различни инициативи, заяви:

„Просто искам да кажа, че съм много горда, че България най-накрая спечели. Мисля, че го заслужаваме много. Но честно казано това не е моята победа, в никакъв случай. Това е победата на всичките хора, които са гласували за мен и наистина съм много благодарна за това. Няма как да купиш това нещо, хората или гласуват или не. Повярваха в мен и наистина има нещо в това. Благодаря много“.

България има две години да приложи директивата към националното законодателство и тепърва предстои да бъде решено за какво ще бъдат използвани средствата от наложените глоби, постъпили в националния бюджет и дали ще бъде създаден специален компенсационен фонд.

Три проучвания на българското министерство на земеделието и храните показват, че има редица разлики в състава на продуктите, които се предлагат под една и съща марка на пазара в Източна и в Западна Европа.Още от