Eмисия новини
от 04.00 часа

Гръцкият парламент обсъжда предявяването на претенции към Германия за Втората световна война

Парламентът в Гърция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент обсъжда предявяването на финансови претенции към Германия за окупацията на Гърция по време на Втората световна война. Очаква се решението да бъде гласувано по-късно тази вечер.

Специална експертна комисия на гръцката Сметна палата изчисли, че претенциите на Гърция възлизат на 309 млрд. евро, като тази сума не включва лихвите за времето, през което Германия не е плащала задълженията си.

В обсъжданото решение, което ще бъде гласувано тази вечер, се подчертава, че Гърция никога не се е отказвала от този дълг и съгласно международното право той не може да бъде отписан.

От опитите за започване досега на преговори за изплащане на репарации, Берлин категорично отказва с твърдение, че случаят е решен от междудържавни споразумения след края на Втората световна война.

Председателят на парламента Никос Вуцис заяви, че не трябва да се свързва дългът на Гърция с репарациите.

По време на дебатите опозицията също подкрепи правителството за започване на дипломатически и юридически постъпки по изплащане на репарациите. Очаква се само от крайнодясната "Златна зора" да гласуват против декларацията.


Още от

Най-четени