Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия улеснява екстрадирането на чужденци без право на пребиваване

Правителството прие законопроекта на вътрешния министър Хорст Зеехофер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство затяга мерките за незаконно пребиваващите в страната мигранти. Законопроект на вътрешния министър Хорст Зеехофер предвижда улеснени процедури при екстрадирането на чужденци без право на пребиваване в Германия, в т.ч. и в рамките на Дъблинското споразумение.

240 хиляди чужденци в момента пребивават в Германия без право на закрила. Повече от две трети от тях нямат лични документи и са с неизяснена самоличност. Новият законопроект трябва да улесни извеждането им от страната, а с това вътрешният министър Зеехофер да изпълни едно от основните си предизборни обещания за рестриктивна миграционна политика.

„Който няма право на пребиваване, трябва да напусне нашата страна. А ако се съпротивлява, държавата трябва да се наложи, защото законът е над всички“, заяви Зеехофер.

Текстовете бяха приети въпреки съпротивата на социалдемократите, коалиционен партньор в кабинета. Критика отправи и опозицията в лицето на либералите и Зелените, които се обявиха против предвидения временен арест за лица с неизяснена самоличност.

Рестриктивните мерки обаче бяха подкрепени от местната власт, която изнесе на плещите си миграционната вълна през 2015 г.

Кабинетът реши още да продължи срока за проверка на статута на пристигналите в Германия бежанци в периода 2015-2017 година. До сега бяха установени редица нарушения и пропуски при разглеждането на молбите за предоставяне на бежански статут.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна