Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект на дванайсетокласник от София за създаване на изкуствен интелект с награда от конкурса „Млади таланти”

Pаместник-министър Карина Ангелиева награди победителите в Националния конкурс „Млади таланти“ 2019 г.
Снимка: БГНЕС

Проект на дванайсетокласник от София за създаване на изкуствен интелект спечели една от трите големи награди в тазгодишното издание на Националния конкурс „Млади таланти”, чийто организатор е Министерството на образованието и науката. Конкурсът се провежда във всички страни от Европейския съюз. Неговата цел е да бъдат насърчени научното образование и мислене и да се популяризира науката сред обществото.

Рекорден брой участници - 70 с общо 48 проекта взеха участие в тазгодишното издание на конкурса. Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева заяви: "Трябва повече млади хора да участват в наука, в иновации".

Звездин Бесарабов, ученик в 12-ти клас в Националната природоматематическа гимназия, взе една от трите големи награди на конкурса - грамота и 1500 лева:

"Това, което моята разработка се опитва да предложи, е един теоретичен модел, чрез който много компютри с малко компютърни ресурси могат да се обединят заедно, за да може заедно да създават решения за изкуствен интелект", каза той.

През септември България ще бъде домакин на европейското издание на конкурса "Млади таланти". В него се очаква да се включат участници от над 40 държави.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени