Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият парламент гласува страната да иска огромни репарации от Германия за Втората световна война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият парламент прие декларация за начало на процедура по предявяване на искане за обещетения от Германия за годините на нацистката окупация през Втората световна война. Сумата е 309 милиарда евро по изчисления на гръцката сметна палата.

"Исторически ден за гръцкия парламент" подчертаха лидерите на партиите по време на дебата за обща декларация по искане на репарации от Берлин.

Премиерът Ципрас заяви пред гръцките депутати:

"На основа на днешната декларация на гръцкия парламент правителството се ангажира да отправи вербална нота към правителството на Германия. В нотата ще посочим не подлежащите на отписване репарации за нацисткото нашествие и окупация, както и за военните престъпления на нацистка Германия."

Гърция настоява не само за репарации за материални щети по време на окупацията, обещетения на роднините на загиналите, но иска също и връщане на всички откраднати реликви и архитектурни паметници, заявиха лидерите на партиите в гръцкия парламент.

Премиерът Ципрас пое ангажимент незабавно да информира Европейския съюз за приетата декларация.

Цялата опозиция подкрепи декларацията с изключение на депутатите от крайнодясната партия "Златна зора", срещу които левицата реагира с думите: "фашисти нямат място в Гърция".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна