Eмисия новини
от 16.00 часа

Започнаха да укрепват конструкцията на "Нотр Дам"

Фирмата, ремонтираща покрива на "Нотр Дам", отрече отговорност за пожара

| обновено на 18.04.19 в 18:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Строители започнаха да укрепват конструкцията на парижката катедралата "Нотр Дам", а пожарникари огледаха останките от изгорелия покрив, за да установят щетите.

Специално назначен координатор ще отговаря за международната помощ, като властите вече предупредиха за измамници, които се опитват да подмамят хората да им дарят пари уж за възстановяването на храма. 

По-рано фирмата, която работеше по ремонта на покрива на парижката катедрала "Нотр Дам", отрече да носи отговорност за трагедията, предаде ДПА.

Говорител на компанията заяви, че в този ден не е имало заваряване или други дейности, при които се развиват високи температури. Единствената текуща дейност е била монтирането на скеле за планирана реставрация на покрива и кулата стрела, които бяха унищожени в пожара. Последният работник на фирмата е напуснал обекта в 17,50 ч. местно време, час преди пожарът да бъде открит, заяви пожелалият анонимност говорител.

Експерти заявиха, че желанието на президента Еманюел Макрон катедралата да бъде възстановена до 2024 г., когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри, е нереалистично за подобна огромна операция.

Френският архитект Пиерлуиджи Периколо каза за сп. „Инрокс“, че възстановяването ще отнеме поне тройно по-дълго време.

Периколо е работил по реставрацията на пострадалата при пожар базилика в Нант през 2015 г. Според него ще са нужни от две до пет години само за проверка на стабилността на катедралата.

„Краят на пожара не означава, че сградата е напълно спасена. Каменната структура може да се повреди при излагане на високи температури, да промени минералния си състав и да се появят  вътрешни пукнатини“, заяви Периколо.Още от