Eмисия новини
от 14.00 часа

Публикуват доклада на Мълър за руската намеса в изборите за президент на САЩ

Робърт Мълър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското министерство на правосъдието ще запознае днес обществото с доклада от разследването за руска намеса в изборите за президент през 2016. Резюме от документа, съдържащ около 400 страници, бе представено миналия месец. От него стана ясно, че не е имало съглашателство между президента Доналд Тръмп и Кремъл, но не бе даден категоричен отговор дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

Именно липсата на правна яснота по тази тема ще накара американците да погледнат отблизо пълния доклад от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър. Нагласите са да няма доказателства за криминални действия на Тръмп. Въпросът е дали има примери, демонстриращи контрол от страна на Белия дом спрямо разследването, продължило почти две години.

Министърът на правосъдието Уилям Бар вече обяви, че ще направи публично достояние редактирана версия на доклада. От страниците ще бъде скрита информация за съдебните заседатели, използваните методи и за данни, които могат да попречат на течащи следствени действия или да нарушат личната неприкосновеност на лица от периферията на разследването.

От правната комисия в Конгреса обявиха, че са готови да изпратят призовка за нередактирания доклад. През март законодатели и отляво, и отдясно изпратиха недвусмислен сигнал след като Камарата на представителите гласува единодушно за оповестяване на целия доклад.

В навечерието на дългоочакваната публикация, в интервю за радио предаване самият Тръмп изрази увереност, а за АП дъщерята му Иванка коментира, че няма причина за притеснения.

Министърът на правосъдието планира брифинг за 16:30 ч. българско време. Президентът намекна, че след това може и той да се изкаже пред медиите.

Разследването на Мълър започна след обвинения срещу Русия в заплетена операция по всяване на хаос в американското общество за създаване на условия за спечелване президентските избори от Тръмп. В по-голямата си част работа на Мълър бе насочена в търсене на отговори дали държавният глава се е опитвал да попречи на това разследване. Темата доминира дневният ред на Вашингтон и новините по нея създаваха трусове по политическата система. Тръмп заклеймява разследването като “лов на вещици”.

Още от
Опасения от радиационно замърсяване в Архангелска област възникнаха през август.

Дипломатически скандал САЩ - Русия

публикувано на 17.10.19 в 11:38