Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

МОН праща 80 учители в райони с проблемни райони, извежда в заглавие СЕГА. Просветното министерство търси 80 смели учители с над 8 г. стаж, които да бъдат изпратени в училища с концентрация на проблемни ученици. Педагозите ще бъдат обучени как да работят с конкретната специфика на района, като ще получават по 300 лв. допълнително към заплатата си. Това предвижда един от модулите на националната програма "Мотивирани учители", кандидатстването по което вече започна, обявиха от ведомството. По първия модул се търсят преподаватели с поне 8 г. опит по математика, физика и астрономия и информатика и информационни технологии. Те ще бъдат изпратени да работят в училища с идентифицирани проблемни области, вкл. с ниски образователни резултати и ученици с нисък социален статус. Освен 300 лв. към възнагражденията си престрашилите се ще получават и по 200 лв. на месец за покриване на наем или за възстановяване на транспортните разходи (за срок от 12 месеца). Договорите, които ще сключват с министерството, ще са за три години.

Висшето за педагози без пари, четем още в МОНИТОР. Бъдещите учители няма да плащат такса за обучението си в университета. Тази възможност обсъжда образователното министерство, заяви зам.-просветният министър на Деница Сачева на конференцията „Актуални политики практики в образованието“, която се проведе в Педагогическия колеж в Плевен. При представяне на проекта за план - приема в държавните и частните висши училища за 2019-2020 г. образователният министър Красимир Вълчев пък заяви, че за да бъдат привлечени повече студенти към приоритетните направления, в промените в Закона за висшето образование те ще бъдат освободени от такса. Това са професионалните направления: религия и теология, физически науки, химически науки, математика, енергетика, метариали и материалознание, химични технологии.

Нови инциденти напомниха за растящата агресия в училище, изтъква СЕГА. Вчера от МВР-Габрово съобщиха за 11-годишно дете, бито във вторник от учител от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Сигналът в полицията е подаден от майката на момчето. Извършен е преглед в отделението по съдебна медицина в областната болница "Д-р Тота Венкова" и е назначена съдебно-медицинска експертиза. Също вчера стана ясно, че ученичката от професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Г. Павлов” в София, която пострада при спор със свой съученик, остава в "Пирогов". Състоянието й е стабилно. Тя бе откарана в спешния център, след като бе ритната в корема от свой съученик.

Глад за архитекти и технически ръководители, сочи МОНИТОР.  Строителството страда от недостиг на кадри, като най-осезаемо гладът за специалисти се усеща при архитектите и техническите ръководители. Стагнацията на пазара се усещала най-силно от март до октомври. Това е и периодът, в който се извършват повечето строително-монтажни дейности. По думите на Калоян Беличовски от „Менпауър“ родните фирми от доста време страдат от недостиг на персонал заради износа на строителни кадри зад граница и заради закъснения на заплатите. Това от своя страна води до застаряване на пазара на труда и до наемането на по-възрастни и опитни служители. Дългогодишните архитекти у нас прибират месечно в джоба си малко над 2500 лв. чисто, а техническите ръководители до 3000 лв.

С 20% поскъпват куриерските пратки, информира ТРУД. При изпращане на писма и пощенски пратки чрез български куриерски фирми ще бъде начислявано ДДС, от което до момента те бяха освободени. Някои компании са изпратили имейли на своите клиенти – фирми, с които работят по договор, за да ги уведомят, че пратките ще поскъпнат от 15 май, а в някои дружества вече начисляват ДДС, показа проверка на “Труд”. Куриерските услуги, които ще поскъпнат с 20%, са най-използваните – изпращане на писма и малки пощенски пратки до 20 кг. “Български пощи” е единствената компания, която ще продължи да бъде освободена от ДДС за предлаганата от нея универсална пощенска услуга, пише в закона. За да предоставя пощенски услуги на територията на цялата страна (т.н. универсална пощенска услуга), “Български пощи” получава субсидии от държавата в размер на около 6 млн. лв. годишно. Парите се дават, за да има във всички населени места пощенски станции и цялото население на страната да има достъп до тази услуга.

Столичната община започва ремонт на площад „Португалия”, научаваме от СЕГА. Започва ремонт и благоустрояване на градинката между софийските улици „Иван Асен II”, „Леонардо да Винчи” и "Николай Гогол", чието официално название е площад "Португалия". От район „Средец” обявиха във фейсбук, че реконструкцията ще стартира след Великден и ще продължи 90 календарни дни. Ще бъдат подновени настилката – с бетонови плочи 40/40 см (вместо асфалт), бордюрите и парковата мебел (нови пейки, кошчета и соларни лампи). Ще бъде възстановена и подобрена растителността, ще бъде възстановен цветарникът в средата на площада и ще бъде изградена чешмичка”.

Папа Франциск ще обиколи центъра на София с папамобила си, съобщава 24 ЧАСА. Българите ще видят папа Франциск в прочутия папамобил - специалната кола, с която се придвижва светият отец, по време на визитата му в София. Главата на Римокатолическата църква пристига у нас на 5 май, посещението продължава до 7 май. 886 хил. лв. ще струва визитата.. Главата на Римокатолическата църква ще разгледа храм-паметника “Св. Александър Невски” и ще отправи мълчалива молитва пред иконостаса на св. св. Кирил и Методий, след като БПЦ отказа съслужение заради православния канон. Следва обиколка на площад “Княз Александър I Батенберг” с папамобила до Сакристията (стая до олтара, където се подготвят нещата, използвани за службата - б.а.). Там около 16,45 ч Франциск ще отслужи света литургия “Царица Небесна” (Regina coeli). Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони вярващи по целия свят. На 6 май папата ще посети мигрантския център “Враждебна” в София, където ще се срещне с деца и семейства на бежанци. След това отива в католическата столица на България - Раковски, а на 7 май ще отпътува за Скопие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна