Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нотр Дам е контекстът на европейската цивилизация

Светът помръкна, виждайки "Дамата от Париж" в пламъци и пепел. Експанзията на кадрите стопи за минути идеологическите противостояния, политическите антагонизми и заличи традиционните верски зависимости до степен Светът да осъзнае себе си като обща част от цивилизацията.

С въпросите, които провокира гибелта на световни паметници на културата и за заряда на общите усилия паметта на времето да бъде съхранена –  проф. д-р Милена Георгиева от „Института за изследване на изкуствата“ при БАН.

Огромна загуба за цялата европейска култура и за човечеството нарече опожарената на Нотр Дам в Париж изкуствоведът проф. д-р Милена Георгиева.

Тя изрази надежда да паметникът да бъде възстановен в пълния си блясък и допусна, че при реконструкцията му е допусната грешка.

Дървеният покрив на катедралата е бил много стар и вероятно не са били отчетени някои подробности при реставрацията.

По снимки, по архитектурни скици и проекти унищожените елементи вероятно ще бъдат възстановени, но това ще бъде доста трудно за  частта на хора, която беше дървена с интересни и оцветени релефи. Това ми се струва, че е една от големите загуби.

Да се надяваме, че уникалните стъклописи също ще бъдат възстановени, но някои от картините в църквата са трайно унищожени.

Проф. Георгиева подчерта още, че не иска да търси символика в съвпадението, че пожарът обхвана катедралата в първия ден от Страстната седмица, но заяви, че е редно да се замислим, дали не претоварихме планетата си с прекалено много неща, които не трябваше да се случват. 

Нека да си спомним, когато страдаме за Парижката Света Богородица, че имаше и други паметници в различни места на планетата, които бяха разрушени и продължават да се рушат така, както и самата природа, с която се отнасяме по неморален начин.

Може би това е едно предупреждение към човечеството да пази миналото за бъдещите поколения, които също имат правото да му се насладят.

Нотр Дам е целият контекст на европейската цивилизация.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!