Eмисия новини
от 05.00 часа

Огнян Златев: Предстоящите евроизбори са едни от най-важните от създаването на ЕС

Огнян Златев в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Ани Петрова

Предстоящите европейски избори са може би едни от най-важните от самото създаване на ЕС. Това каза за БНР Огнян Златев – ръководител на представителството на ЕК в България, преди днешната дискусия „Изборите за ЕП – голямото изпитание пред бъдещето на Европа“.

„Самото време, в което те се провеждат, е ключово. От решенията, които ще вземем днес чрез гласовете, които подадем, ще определим бъдещото развитие на целия ЕС за десетилетия напред. Очевидно е дошъл момент на преоценка, да решим оттук насетне как искаме да вървим напред. Трябва да решим какви реформи трябва да направи ЕС, така че той да започне да работи още по-ефективно и да започнем да усещаме още по-силно всеки ден резултатите от начина, по който функционира ЕС, как да направим така, че да няма разочарования и да не се получават бъдещи ситуации, в които някоя държава-членка реши да напусне Съюза“, коментира Златев в предаването „Преди всички“.

Той очаква достатъчно висока избирателна активност на предстоящите избори.

Борбата с киберпрестъпленията има два аспекта – национално и европейско равнище. Конкретни мерки се предложиха и възприеха на европейско ниво, каза Златев и добави, че работата по този въпрос продължава.

Огнян Златев коментира и темата „Брекзит“:

„Великобритания има няколко възможности. Към днешна дата – те трябва да проведат избори за ЕП, ако до 23 май не са напуснали Съюза. Ако обаче това не се случи, тогава Великобритания трябва да напусне сама ЕС на 1 юни. Ние ще изчакаме и ще се съобразим с тяхното решение“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Още от