Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На днешната дата в Париж е основана Международната радиолюбителска организация

Радиолюбителят Иван Лесковски: Има само две "бели точки", с които нямам връзка

Практикуващите това хоби си пожелават по-малко атмосферни смущения

Снимка: https://www.vladtime.ru

Днес отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 година в Париж е основана Международната радиолюбителска организация.

Смята се, че в 150 страни по света има действащи над 2 милиона и половина лицензирани радиолюбители.

Радиолюбителската дейност е многостранно хоби, свързано с конструирането на радиоприемници, радиопредаватели и антенни системи, както и приемането и предаването на електронни съобщения. Осъществените радиовръзки могат да бъдат потвърдени чрез изпращане на специални QSL-картички.

Близо 500 км делят физически героите на следващия репортаж, които обаче често правят помежду си радиовръзка. 

Иван Лесковски живее на брега на Дунав в красивото оряховско село Лесковец, а Мирослав Мирчев е от Търговище. Радиоприятелството им започнало, когато на Мирослав се родила дъщеря и трябвало да се похвали на някого.

„Като радиолюбител на кого да се похвалиш първо? Включваш радиостанцията и се оказва, че заедно с моята дъщеря рожден ден празнува и Ванката.“

И Иван, и Мирослав поддържат връзки с радиолюбители от целия свят и получават от тях картички, които удостоверяват това.

„Тук са ми картичките, от 330 страни аз имам връзка с 315 и съм потвърдил към 300. Ето картички – от Лихтенщайн, Сан Марино, Салвадор…“, споделя Мирослав.

„За мен са останали само две "бели точки", с които нямам връзка“, разказва Иван. Едната от тях е необитаем остров в Тихия океан, където, „ако има експедиция, всичко е заредено, въпрос на късмет“.

В импровизираното студио на Иван в Лесковец има десетки радиоапарати, но сред тях най-важният е този, по който звучи специалният бюлетин за радиолюбителите от цяла България.  

„Това е Пуерто Рико. Имам връзка с, това са зад Чили горе, ето ги тези острови. Хуан Фернандес. Доста трудни връзки съм направил, но ги имам потвърдени. Океания, всички острови там – имам връзка с тях. Най-трудните са тези: Норт Кук и Саут Кук. На единия остров живеят към 50 човека. Със западния бряг на Щатите също стават трудни връзки, но имам с всички щати.“

Иван изброява и радиолюбители сред известните музиканти.

„На „Крийдънс“ басистът е радиолюбител, на „Игълс“ китаристът. Аз им имам адресите. Бях на концерт на „Зи Зи Топ“, барабанистът е радиолюбител, ама разбирам след това. На „Аеросмит“ басистът, Горан Брегович също е радиолюбител…“

„По случай празника, пожелавам на всички радиолюбители пожелавам интересни, приятни радиовръзки, по-малко атмосферни смущения, най-вече за удоволствието“, казва Мирослав Мирчев.

На днешната дата в Париж е основана Международната радиолюбителска организация
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени