Eмисия новини
от 01.00 часа

Кардиостимулатор - съвременният метод при тежка сърдечна недостатъчност


Специализиран център за профилактика и лечение на тежка сърдечна недостатъчност работи в отделението по кардиостимулация на Александровска болница. В него пациентите с редовен здравноосигурителен статус могат да получат безплатен преглед и консултация с лекар специалист, както и съвременен метод за подобряване на състоянието чрез имплантиране на кардиостимулатор.

При пациенти в тежка фаза на сърдечна недостатъчност, когато медикаментите вече не действат, алтернативата за подобрение и лечение е поставянето на пейсмейкър. Какво представлява устройството, как работи и какъв е неговият ефект, обяснява завеждащият отделението по кардиостимулация в Александровска болница д-р Светослав Куртев:

„Три електрода стигат до сърцето. Идеята му е да синхронизира сърдечното съкращение. При тези пациенти с крайна фаза на сърдечна недостатъчност, които са медикаментозно резистентни, т.е. вече и медикаменти не им помагат, съществува голяма диссинхрония вътре в съкращението на самия сърдечен мускул. Този пейсмейкър има роля да накара сърцето да работи с правилен модел. В дългосрочен план прави групата от хора, на които се слагат такива стимулатори, да живеят по-качествено и по-дълго“.

Практиката показва, че методът все още не е добре познат сред кардиолозите у нас и те се притесняват да го препоръчват на пациентите, а като всяко нещо в медицината той трябва да бъде приложен навреме, за да подейства, казва д-р Куртев.

Така пациенти, които при други обстоятелства могат да подобрят здравословното си състояние, губят шанса си за живот. У нас няма изграден алгоритъм за взаимодействие между специалистите кардиолози и клиниките, които прилагат съвременни методи за лечение. Липсва и достатъчно информация за възможностите за лечение и достъпа до тях. Понякога е въпрос на късмет пациентът да попадне при лекар, който навреме да го насочи към този вид терапия, допълва д-р Светослав Куртев. Методът се прилага в няколко големи болници, но в Александровска има важни предимства за пациентите:

„Тези устройства при нас са абсолютно безплатни. Няма абсолютно никакво доплащане. Няма избор на екип. Няма допълнително натоварване на пациента с такси, различни пари, които той трябва да заплати в хода на своето лечение. Този тип за лечение на сърдечна недостатъчност, въпреки много високата си цена, е изцяло реимбурсиран в нашите клиники“.

Най-важно е терапията да се приложи навреме. Няма ограничения за възрастта на пациентите, уточнява д-р Светослав Куртев.

От началото на годината в центъра в Александровска болница са оставени повече от 20 пейсмейкъра. Има обаче и друг тип важни за пациентите със сърдечна недостатъчност комбинирани устройства, т.нар. "кардиовертердефибрилатори" за превенция на внезапната сърдечна смърт. Те са доста скъпи, а все още Здравната каса поема само част от стойността им. За този вид стимулатори пациентите трябва да доплащат между 5 и 8 хиляди лева, което прави този вид терапия недостъпна за много нуждаещи се хора, уточнява д-р Куртев. По думите му това е безалтернативна терапия, която е животоспасяваща.

За да облекчат пътя на пациентите до адекватно лечение, в Александровска болница организират безплатни прегледи.

Оплакванията при сърдечна недостатъчност са задух, умора, ограничен физически капацитет, които във времето прогресират, обясни докторът.

Ако усетите такива симптоми и имате нужда от лекарски съвет, можете да се запишете за безплатен преглед в Александровска болница на тел. 02 923 0467.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Още от