Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катарина Йешке: „Фестивалът Master of Art представя филми от най-висока класа“

„Азбуката на Грийнауей”

На специална церемония в кино „Люмиер“ бяха връчени наградите от конкурсната програма на Master of Art’2019. Предварителната селекция за фестивала е направена сред повече от 400 документални филма, посветени на изкуствата, а в конкурса участваха над 50. Наградите са общо 19 – в основните тематични категории, както и няколко специални. Голямата награда Мaster of Аrt AURUBIS AWARD за най-добър филм на фестивала получи „Азбуката на Грийнауей” (2017). Режисьор е Саския Бодеке (Холандия), съпруга на големия режисьор Питър Грийнауей. Филмовият портрет на този нестандартен творец е изграден чрез „азбука“, която той създава с помощта на дъщеря си Зое, в своя стремеж да ѝ разкрие, обясни, сподели личността си. Азбука, която събира в едно неговия артистичен и личен живот.

Призът на фондация „Америка за България” за най-добър български филм получи „Монолог в антракта” (2018) на режисьора Петър Вълчев, заснел вълнуващ личен разказ на примабалерината Веса Тонова за професията и „страничните ѝ ефекти“ върху живота извън (и след) сцената.

„Монолог в антракта”
В категория „Архитектура и дизайн“ изборът на журито е „Мис ван дер Рое – Павилион Барселона в две действия“ (2018), режисьори Пеп Мартин и Хави Кампрес от Испания.

„Мис ван дер Рое – Павилион Барселона в две действия“
Сред филмите в категория „Музика и танц” печели „Димитрис Папайоану: Зад стената“ (2019) на гръцката режисьорка Нефели Сари.

„Димитрис Папайоану: Зад стената“
Наградата за най-добър филм в категория „Видео арт и Арт реклама“ отиде при Джулиано Доло – за „Умната“ от Германия. Джулиано е наполовина българин, а 5-минутният филм представя великолепни картини и традиции от България.

„Умната“
Както подчертаха всички представители на организаторите и международното жури, конкуренцията във всички категории е била много силна, а нивото на творбите – изключително високо.

Ето и впечатленията на Катарина Йешке, генерален секретар на неправителствена организация, създадена под егидата на ЮНЕСКО, член на журито тази година:

Аз съм от IMZ-International Music+Media Centre, базиран в Австрия. Преди три години бях поканена в България, за да се запозная с фестивала, с Найо Тицин (артистичен директор на Master of Art), тъй като представлявам мрежа от компании, които подкрепят музиката и сценичните изкуства чрез медиите. Прекрасно е, че фестивалът показва именно кинотворби, посветени на различните изкуства. За пръв път съм в журито и съм много щастлива, че има толкова много филми с най-високо качество. Фестивалът дава много добра възможност да се видят образци от различни художествени области. Найо прави наистина чудесна селекция, впечатляващо е и разнообразието на категории. Работата на журито беше много трудна, имахме продължителни дискусии, всеки държеше на своите аргументи при определяне на победителите, тъй като филмите наистина са много добри. Щастлива съм и от факта, че публиката на фестивала се увеличава.

Катарина Йешке (вдясно) връчва наградата на Нефели Сари.
Имах възможност да участвам в това прекрасно събитие не само като член на журито. Съдействах за провеждането на майсторски клас в НАТФИЗ. Темата беше „Изкуството да правиш документални фирми за изкуство и музика“. Със студентите се срещнаха режисьорите Джон Бридкът (Великобритания) и Бруно Монсенжон (Франция), както и продуцентът Питър Маниура (Великобритания). Дойдоха много млади хора, зададоха толкова интересни въпроси, наистина искаха да научат повече за тази материя. А известните творци, които споменах, споделяха щедро своя опит.

Нека припомним, че фестивалът започна на 4 април и продължава до 25 април в София, Пловдив и Варна, а жители и гости на тези градове все още могат да видят значителна част от филмите в програмата.

Снимки: masterofartfilmfestival.com

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени