Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солната пещера Малхам в Израел има уникален климат

Българска експедиция участва в проучванията

7
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Солната пещера Малхам в планината Содом в Израел бе призната за най-дългата солна пещера в света с дължина повече от 10 километра. 

Тя бе проучена от международна изследователска експедиция в периода от 21 февруари до 4 март. В нея се включиха осем българи, сред които бе и Антония Влайкова. 

"Просто е много различно от всичко, което ние сме свикнали в Европа да виждаме, т. е. нашите пещери са по съвсем различен начин. Там - една пещера, която е абсолютно изцяло от сол. Скалите са от сол и то каменна сол, твърда. Освен красотите, разбира се, нещото, което много ни впечатли, е температурата: 25 градуса.

Пещерата Малхам има 19 входа.

"Входовете са вертикални шахти, така най-лесно може да се опишат. За да се спусне човек в един такъв вход, той трябва да бъде екипиран с въжета. Тук имаше отново интересно предизвикателство. Ние сме свикнали на стандартно нормално екипиране, което е по нашите пещери, а там в пустинята няма как просто да забиеш закрепвания в скалата и те да държат, защото няма такава скала. Повърхностният слой на пустинята от 10-15 метра е от прах, разни други минерали и т.н., реално няма как да сложиш едни такива малки анкери, каквито се използват при нас", описа още от ежедневието на експедицията Антония Влайкова.

Хората, които са се спускали в пещерата, са използвали парчета винкел с дължина 1 - 1,5 метра. "Те се забиват на повърхността с голям чук, така че да остане 15-20 сантиметра от тях и на тези винкели се връзва въжето и се увисва надолу."

За картирането на солната пещера е използвана лазерна рулетка, към която е добавен специфичен чип. Използва се софтуер, който помага за прецизното изготвяне на картата.

"Дава ни на място някаква визия. Ние можем на място да си изчертаваме картата и по-нататък следва обработка с друг специфичен софтуер, за да можем да получим крайния резултат, който се отпечатва и се вижда", поясни Антония Влайкова.

Повече за необичайната пещера можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна