Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Форум за бременността и раждането - този уикенд в НДК

Десетото юбилейно издание на "Форум бременност и детско здраве" ще събере този уикенд в столицата водещи специалисти в областта на майчиното и детско здравеопазване. Инициативата е на здравния портал Puls.bg, а сред темите са подходящите грижи и проследяването на бременността, начините на раждане, възстановяването на майката и грижата за новороденото.


Във фокуса на специализираното събитие, посветено на бременността и раждането, са ехографските и ДНК изследвания на бъдещата майка, здравните и дентални грижи, ходът и възможните усложнения по време на раждането, ролята на акушерката, дори и значението на присъствието на бащата в родилната зала. Темата ще бъде разгледана от акушерката с над 30-годишен опит Емилия Казълова.
 
Освен различните позиции "за" и "против" присъствието на бащата, сред акцентите на форума ще бъде и правото на информиран избор на жената по време на раждането. Темата ще разгледа Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, която заедно с Мрежата за съвременна родилна грижа работи за създаване на съвременни условия за бременните и раждащите жени при спазване на правата им.
 
В последния ден на форума ще бъдат наградени и победителите в класацията „Специалистите, на които имам доверие“.

Още за правото на избор на родилките и значението на контакта им с акушерката и гинеколога може да чуете в предаването "Часът на здравето, което се излъчва в неделя след 9 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна