Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дискусия за творческите градове събира експерти в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Тази вечер в Пловдив ще се проведе дискусия "Творчески градове и регионално наследство". През 2004 година ЮНЕСКО създава мрежата "Творчески градове". В тази мрежа са включени град София като град на киното и Габрово като град на изкуствата, занаятите и фолклора.

"Защо София например е град на филмовата индустрия? Защото една много голяма част от икономическия принос на София е свързан именно с филмовата индустрия, със софтуера, видеото и игрите. Всъщност, това са част от творческите индустрии, които в последно време се налагат като едно от средствата за подобряване на градската икономика", обясни в предаването "Хоризонт до обед" доц. Красимира Кръстанова, преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Габрово кандидатства през 2016 година, за да може да влезе в мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО.

"Те самите определят своите ресурси като свързани с културното наследство и занаятите. Онова, което е много интересно е, че те използват своите традиции, които идват от миналото. Говорейки за традиции, не говоря само за фолклорно изкуство и занаяти, говоря за онази голяма индустриализация, която е била характерна за икономическото развитие на Габрово", посочи доц. Кръстанова. 

Занаятите и традициите се представят от Етъра - музей на открито. "Там една от основните характеристики на новия тип представяне на културното наследство и на новия тип използване на материалното и нематериално културно наследство, е туризъм на преживяването. Те са създали много работилници, нов начин на представяне на празници, нов начин на участие и представяне на културното наследство." 

"Заедно с това Домът на хумора и сатирата има също много важно значение за представяне и за възобновяване и включване в съвременния живот на карнавала в Габрово, което дава възможност с работата около карнавала да се създадат ателиета, които правят предмети костюми, различни тип аксесоари, които са свързани с карнавала", допълни доц. Красимира Кръстанова. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!