Eмисия новини
от 20.00 часа

София хартиен арт фест – новото предизвикателство

5
Снимка: Магдалина Бозукова

Софийската художествена сцена отново става територия на изкуството на хартията, което е съвременно концептуално изкуство. Изложбите от София хартиен арт фест, който се провежда за девети път, под надслов „Глобален свят“, ще се представят на различни локации в града ни между 16 април и 26 май. Събитието включва 7 експозиции в 5 локации и програма от съпътстващи изложби. Експозициите ще представят над 150 автори от 28 държави, като важни гостуващи формати са колекции от Бразилия, Аржентина и Индонезия – страни с редки и не добре познати култури у нас.

Тези изложби са организирани със съдействието на посолствата на Аржентина, Индонезия и Бразилия у нас и са част от една дългосрочна програма за обмен на проекти и съвместни прояви с тези далечни държави. Ние живеем в глобален свят и това неизбежно се отразява в творчеството на авторите от всяка точка на света, независимо от изкуството, в което се изявяват.
Това е целта на София хартиен арт фест – единство в многообразието, хуманизъм и духовни послания. В различните локации са показани произведения, обединени от различни концепции с фокус върху глобализацията на идеи, визия и ценности. Първата изложба от този мащабен проект – с основен салон в галерия „Сан Стефано“ е Бразилското хартиено изкуство, със заглавие „Десет артисти, десет визии“…

Това е съвместен кураторски проект на Даниела Тодорова с Анжела Барбур и Елиана Анхина. Техните общи усилия през последните две години са причина за няколко съвместни изложби, за един изключително плодотворен обмен между Бразилия и България. Това предопредели създаването на Българо-бразилския културен институт за истински обмен в нашия глобален свят.


Използваните снимки са на Магдалина Бозукова.

Галерия

Още от