Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: Популярността на Фараж е свързана с отстояването на ясни принципи

Привържениците и противниците на Брекзит са много радикализирани

Калоян Методиев
Политологът Калоян Методиев коментира в "12+3" факта, че във Великобритания новата партия на Найджъл Фараж води в проучванията за евроизборите.
"Кризата на традиционните партии е от важните последствия от Брекзит. Избирателите намират във Фараж опорна точка на собствените си желания. Разединението на Консервативната партия също влива избиратели във формацията на Фараж.
Всички си мислеха, че след резултата от референдума просто се чака административната процедура. Видя се, че тя просто потъна и правителството не може да реализира изразената на референдума воля. През тези две години Фараж поддържаше политическата си линия в ролята на журналист. Сега отново излезе на преден план и обяви създаването на партия. Той спечели и предишните европейски избори през 2014-а", припомни Методиев.
 
По оста за и против Европа двете основни партии са разцепени. Минаването от един лагер в друг във Великобритания не е нетипично, върви преливане от консерватори към либерали и обратното, отбеляза политологът.
На въпрос защо лидерът на лейбъристите Джереми Корбин отказа да призове за втори референдум Методиев отговори, че Корбин е един от най-старите евроскептици. Той е поставен под двойна преса от партията си и от собствената си биография. Освен това втори референдум най-вероятно би бил спечелен от проевропейските привърженици, защото се вижда какво се случва.

Фараж има ясна позиция - Брекзит. Всички останали са разделени, никой не предлага толкова ясна картина. Междувременно расте натискът от двете страни - за и против Брекзит. И двете групи са много радикализирани.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна