Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо увеличаване на британските продажби на дребно за трети пореден месец от началото на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на дребно във Великобритания нараснаха изненадващо за трети пореден месец от началото на годината, показват данни на официалната статистика ONS, които сигнализират, че потребителските разходи остават силни въпреки притесненията около Брекзит.

Обемът на продажбите на дребно нарасна през март с цели 1,1% спрямо февруари, когато се повиши с 0,6% при осреднени очаквания на финансовите пазари за понижение с 0,4 на сто, като това представлява най-солиден растеж от четири месеца насам.

Растежът на продажбите на дребно на годишна база се ускори рязко до 6,7% от 4,0% през февруари и при прогноза за растеж с 4,5 на сто, отбелязвайки най-здраво повишение от повече от две и половина години насам.

Потребителските разходи са важен генератор за растежа на британската икономика, тъй като формират около 20% от разходите на домакинствата. В рамките на първите три месеца на годината британските потребителите са закупили с 1,6% повече стоки, отколкото през последното тримесечие на 2018-а година, което вероятно ще допринесе за по-добър растеж на икономиката на Великобритания в началото на годината.

Днешните доста по-силни данни предполагат, че потребителските разходи на Острова продължават да бъдат незасегнати от общата несигурност около процеса на Брекзит, която доведе до рязко забавяне на британската икономическа активност в края на миналата година.

Британската лира обаче не успя да намери подкрепа от силите данни за продажби на дребно и се оказа под натиск от продажби спрямо щатския долар с оглед на продължаващата несигурността около процеса на Брекзит и относно британската политика като цяло.

Паундът поевтинява с 0,26% към двуседмично дъно от 1,3002 долара на фона на общото засилване на "зелените пари". Еврото се понижи за кратко след силните британски данни към двудневно дъно от 0,8632 паунда, но след това стабилизира около 0,8650 областта - недалеч от вчерашния 4-седмичен връх от 0,8680 нивото.

В същото време единната валута се намира под натиск от продажби спрямо щатския долара след поредното слабо PMI проучване за бизнес активност, и в частност на активността в промишления сектор на еврозоната през април. Еврото се понижава с 0,36% към 8-дневно дъно около 1,1243 долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!