Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК издаде 2 разрешения за лекуване на деца с мускулна атрофия с препарата Спинраза

Снимка: Архив

Националната здравноосигурителна каса издаде две разрешения за лечение на  деца със спинална мускулна атрофия с лекарствения продукт Спинраза в България, съобщават от обществения фонд. Децата ще се лекуват в Александровска болница, научи “Хоризонт“, и това са първите случаи, в които малките пациенти ще се лекуват у нас.

Вече има обучени лекари от Александровска болница, които да поставят лекарствата за спинална мускулна атрофия, но все още се чака да се одобри Клинична пътека или процедура за това, съобщиха за “Хоризонт“ от болницата.

НЗОК осигурява напълно финансирането на лечението на децата. Организацията по провеждането му е в компетенциите на Министерството на здравеопазването.

До 16-и април 2019 г. Специализираната комисия към НЗОК е приключила 51 случая от прехвърлените към НЗОК от ЦФЛД 146 преписки.

86 случая са в процес на окомплектоване на документите. 35 броя са новопостъпилите заявления в Националната здравноосигурителна каса, които вече са разгледани.

От 24-те неприключени заявления от Комисията за лечение в чужбина към МЗ, която също премина към НЗОК от 1. април т.г., са разгледани 9 случая, от които един е одобрен. Издадени са два формуляра на деца и два за възрастни за лечение в страна от ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени