Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара плаши да блокира членството на Скопие в НАТО

Снимка: NLO Skopje

Турция заплашва да отложи ратифицирането на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, ако Скопие не екстрадира 15 турски граждани, които Анкара обвинява в участие в опита за преврат през 2016 г., съобщава гръцкият в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

Според информация в сайта „Болкан инсайт“ Анкара твърди, че 15-те турски граждани са членове на мрежата на живеещия в доброволно изгнание в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, който според турските власти е организирал неуспешния пуч.

След подписването на Преспанското споразумение с Гърция през юни миналата година постоянните представители на членките на НАТО подписаха протокол за присъединяване на Северна Македония към алианса през февруари тази година.

Анкара обаче сега може да блокира кандидатурата на Скопие за присъединяване към алианса, отбелязва „Катимерини“.

По време на посещението си в Скопие на 3 април турският министър на отбраната Хулуси Акар повдигна въпроса за екстрадицията на предполагаемите гюленисти.

Според „Болкан инсайт“ премиерът на Северна Македония Зоран Заев е отхвърлил исканията на Анкара и е получил подкрепа от официални представители на Европейския съюз, които са призовали правителството в Скопие да спазва човешките права на 15-те турски граждани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени