Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният дълг се е увеличил с 50% само за десет години

Световният дълг е 230 трилиона долара и се е увеличил с 50% само за десет години, съобщи Милена Виденова, ръководител на компания за застраховане на кредитния риск. Виденова очерта нарастващия протекционизъм и търговското напрежение между САЩ и Китай като едни от най-големите рискове пред световния икономически растеж.

Увеличаването на дълговете в световен мащаб е най-големият глобален риск пред икономиката, категорична е Милена Виденова:

"Защото в случай на значително забавяне на растежа централните банки сега биха имали по-малко свобода на действие, отколкото през 2008 година“.

Протекционизмът и непредсказуемостта, идваща от Вашингтон, също представляват сериозен риск пред глобалната икономика:

"Ако Доналд Тръмп обяви толкова много протекционистични мерки, когато американската икономика процъфтява, безработицата е ниска, представете си какво би могъл да направи, ако американската икономика започва да показва признаци на слабост или когато влиза в следващата президентска кампания".

Развитието на технологиите и влиянието им върху търговията също е процес, който бизнесът трябва да следи внимателно, защото:

"Разрушава глобалните вериги за създаване на стойност и поставя под въпрос позицията на традиционните участници във всички страни".

Сред големите рискове пред световната икономика са геополитическото напрежение, ситуациите в определени държави като Венецуела и нарастващият брой на военните конфликти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени