Eмисия новини
от 05.00 часа

Новата партия на Фарадж "Брекзит" ще спечели на европейските избори, показва второ британско проучване

Снимка: БТА

Във Великобритания второ проучване на общественото мнение в рамките на два дни показва, че новата партия на Найджъл Фарадж „Брекзит“ ще спечели победа в европейските избори през май, ако страната вземе участие в тях. На фона на тази заплаха лейбъристки депутати призоваха своя лидер Джеръми Корбин да подкрепи втори референдум за Брекзит. В същото време призивите на либералдемократите към по-малките анти-Брекзит партии да се обединят и излязат с обща листа за евродепутати не срещат подкрепа. 

И второто проуване на YouGov дава преднина на партията „Брекзит“. Според анкетата новата партия на Найджъл Фарадж има подкрепата на 23 процента от гласоподавателите в евроизборите. С един процент изостава Лейбъристката партия, трети са консерваторите със 17-процентна подкрепа. 

Друго проучване на ComRes пък показва, че при евентуални извънредни общи избори консерваторите ще получат едва 29 процента от гласовете. В тази анкета водят лейбъристите с 33 процента, а партията на Фарадж е на трето място. Що се отнася обаче конкретно до евроизборите, лейбъристите са сериозно загрижени от перспективата партията „Брекзит“ да излъчи най-много евродепутати, и виждат решение на проблема, ако Джеръми Корбин подкрепи втори референдум за Брекзит, защото, ако той продължава да се стреми към сделка с Тереза Мей, може да последва още по-голям отлив на привърженици. 

Между другото се правят опити за обединение на анти-Брекзит партиите. Либералдемократите, които определено са единствената партия, която още отначало е твърдо против Брекзит, призоваха новата партия „Промяна за Обединеното кралство“, Зелената партия и шотландските националисти за обща листа с евродепутати, но на този етап не срещат разбиране. 

Днес „Дейли телеграф“ писа, че европейските избори ще бъдат възможност да се даде оценка на политическата класа за Брекзит, като партията „Брекзит“ и „Промяна за Обединеното кралство“ се очаква да получат подкрепа от двата крайни лагера в дебата за Европа. Джерард Батън – лидер на Партията на независимост, бившата партия на Найджър Фарадж – заяви днес в интервю за Скай нюз, че неговата партия е истинската партия за Брекзит, а не новата партия на Фарадж. Според Батън партия „Брекзит“ не е истинска политическа сила и от Фарадж хората ще получат само празни приказки.

Още от