Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна разследва руско финансиране на кандидата за президент Зеленски

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че официално е започнала проверка за финансиране на кампанията на кандидата за президент на страната Володомир Зеленски от страна на руските специални служби, съобщава радио "Ехото на Москва", като се позовава на разкрития на разследващия сайт The Insider.

Според писмо, което е изтекло в мрежата, на 25 февруари офицерът от руските специални служби Андрей Пинчук е издал нареждане собствениците на WEX, платформа за търговия с криптовалути, и Дмитрий Хавченко от паравоенните структури на Донецката народна република, периодично да превеждат пари за финансиране на кампанията на Зеленски.

Според публикацията Хавченко е свързан с руския националист Константин Малофеев, а Пинчук е дал указания на Зеленски незабавно да бъдат преведени 200 000 (не се уточнява в каква валута), а следващите траншове са били поставени в зависимост от резултатите от социологическите проучвания.

Комикът Володомир Зеленски, който в реалния живот е актьор и играе ролята на президент на Украйна в сериала „Слуга на народа“, спечели първия тур на изборите в Украйна с около 30 на сто от гласовете, а действащият държавен глава Петро Порошенко получи почти два пъти по-малко гласове.

Комикът е фаворит и в социологическите проучвания, според които ще спечели балотажа с 61 на 39%, а последни сондажи му дават още по-голяма преднина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени