Eмисия новини
от 13.00 часа

КНСБ: Най-нарушавани в България са Законът за движение по пътищата и трудовото законодателство

| обновено на 19.04.19 в 14:37
Снимка: БГНЕС

Най-нарушавани в България са Законът за движение по пътищата и Трудовото законодателство. Затова алармира ръководството на КНСБ. В чест на 100-годишния юбилей на Международната организация по труда синдикалистите представиха годишен доклад за нарушения на права, свързани с упражняване на правото на труд. КНСБ настоява за промени в Наказателния кодекс за криминализиране на действията, насочени срещу правото на сдружаване. 

Четвъртият поред годишен доклад на КНСБ съдържа информация в случаи за нарушения, предоставени от Главната инспекция по труда, както и от структури, и от членове на синдиката.

В доклада се посочва, че през 2018 година са установени над 19 000 нарушения, свързани с работното време, отпуските и почивките в предприятията. Има и над 2500 случая на работа без трудов договор. България е в челото на негативната класация сред държавите-членки с два пъти по-висок от средния за Европейския съюз брой смъртни случаи на работното място – над 3 на 100 000 заети. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров настоя да се криминализират действията, насочени срещу правото на сдружаване: "Премиерът да изпълни своето задължение всъщност, от една страна, но и обещание, от друга страна. Два пъти го е давал. Единия път на Конгреса на КНСБ. Втория път на 25-годишнината на нашата организация".

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов обобщи: "Най-много нарушаваните закони в България са два: най-често, интензивно, съзнателно, Законът за движение по пътищата и Трудовото законодателство".

Има четири основни раздела – нарушаване на работното време, почивките и отпуските, на здравословните и безопасните условия на труд, на колективното договаряне и на синдикалните права и на правото на сдружаване.

Основната цел на доклада е да бъдат предприети конкретни законодателни и контролни стъпки в защита на тези права.

Съорганизатор на форума бе фондация „Фридрих Еберт“. 

Репортажа на Мария Костова за предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

Още от