Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници искат да блокират летище „Хийтроу“

Театрална група от активисти на движението Extinction Rebellion в Лондон по време на спектакъл.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестиращите в Лондон природозащитници планират днес да блокират летище „Хийтроу“. Полицията ги предупреди, че ще срещнат твърд отпор.

Движението Extinction Rebellion, чиито активисти вече четвърти ден блокират райони в Лондон в рамките на така нареченото от тях „мирно гражданско неподчинение“, обяви, че днешната му цел ще бъде авиационната индустрия.

Повече от 500 души са арестувани от началото на протестите срещу климатичните промени, започнали в понеделник. От полицията съобщиха, че имат информация, че протестиращите ще се опитат да нарушат работата на летище „Хийтроу“.

Днес във Великобритания е Разпети петък и се очаква летището да бъде много натоварено с 247 000 излитащи или кацащи пътници за великденските празници. От полицията съобщиха, че водят „война на изтощение“, тъй като на мястото на всеки арестуван се появяват още повече протестиращи. Властите отчитат, че протестът протича изключително мирно, но тактиката на Extinction Rebellion да бъдат арестувани колкото се може повече негови активисти, поставя на изпитание ресурсите на полицията.

Полицията в Лондон е задържала над 500 демонстранти от началото на протестите срещу замърсяването на околната среда. Това съобщи в Туитър полицията в британската столица, цитирани от ТАСС. На 10 души вече са повдигнати обвинения.

Активистите от природозащитната организация „Бунт срещу унищожението“ продължават да блокират четири градски зони и част от североизточния край на Хайд парк. Полицията напомня, че само последната от споменатите територии е разрешено място за протест. Нарушението на това правило е и причината за арестите.

Полицията в Лондон е отклонена от "основните си задължения" заради протестиращи, които искат да блокират пътищата към най-натовареното летище "Хийтроу" , съобщи Скотланд Ярд. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна