Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Северна Македония завършва кампанията за президентските избори

| обновено на 19.04.19 в 09:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Северна Македония днес завършва кампанията за насрочените в неделя избори за президент. Тримата претенденти за поста ще отправят посланията си на предизборни прояви в различни райони на страната.

Кандидатите за поста на настоящия държавен глава Георгe Иванов, чийто мандат изтича на 10 май, са подкрепеният от управляващия СДСМ Стево Пендаровски, номинираната от опозиционната ВМРО-ДПМН Гордана Силяновска и Блерим Река, подкрепен от Алианса на албанците и партия БЕСА.

С митинги в Струга и Охрид завършва кампанията на Пендаровски. Силяновска ще призове избирателите си за подкрепа от Щип. Снощи в Тетово се състоя заключителният митинг на третия участник в надпреварата - Река. Той призова за участие в изборите, за да може страната да продължи по пътя на евроатлантическата си интеграция.

Кандидатите за президент освен доверие се очаква да поискат от гражданите и по-активно участие, прогнозира за „Хоризонт“ още преди началото на кампанията журналистът Виктор Гънзаров:

„Това ще бъда най-важният въпрос – предстоящите избори“.

Евроатлантическата интеграция и темата за договора между Атина и Скопие бяха доминиращите в кампанията, която започна на 1-ви април и премина спокойно. Според анализатори това е спомогнало поне частично да се намали съществуващото разделение сред обществото по партиен принцип. 

„Хората са все още разделени и уморени, но не от това, че правят избори или ходят на референдуми, а са уморени от всички тежки политически ситуации, през които трябваше да преминат през последните години. Имаше известен период на апатия, който постепенно започва да отшумява“, коментира специалният пратеник на БНР в Северна Македония Георги Марков.

В полунощ  в Северна Македония ще влезе в сила 24 часовата за агитация преди насрочените за неделя избори за президент на страната. Тази вечер приключва и предизборната кампания, съобщава пратеникът ни в Скопие Георги Марков:

Още за кандидатите за президент на Северна Македония чуйте в звуковите файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна