Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според заключение от проучване на програма „Достъп до информация“

Несъвършенства на антикорупционния закон ограничават прозрачността на институциите

| обновено на 19.04.19 в 14:21
Гергана Жулева
Снимка: БГНЕС

Програма „Достъп до информация“ отчита по-голяма прозрачност на институциите. Това каза пред БНР изпълнителният директор Гергана Жулева.

Днес организацията представи резултатите от годишното проучване на интернет страниците на множество институции, рейтингите на активната прозрачност, картата на финансовата и бюджетната прозрачност и интегритета на общините.

Жулева посочи, че почти по всички индикатори има подобрение на публикуването:

„Тази година виждаме много близки точки между различните институции. Има две институции на второ място. Точките на общините са толкова близки, че първите пет имат съвсем малка разлика в оценяването и в рейтинга. Централните органи на изпълнителната власт се подреждат така – на първо място е Министерски съвет, министерствата на финансите, на образованието, на околната среда. От държавните агенции на първо място се класира Държавна агенция „Електронно управление“. От общините на първо място е Търговище, с почти същите точки са Белоградчик, Челопеч, Девня, Банско“.

Предложена е за обществено обсъждане една наредба, която ще даде правомощия на Агенция „Електронно управление“ да прави задължителни модели за страниците, което ще улесни включително и потребителите на тези страници, съобщи Жулева. Тя отбеляза, че процесът на достъп до информация не се състои само в активното публикуване, но и в това как се отговаря на заявленията:

„В хода на проучването подаваме електронни заявления и там резултатите тази година са значително по-добри от миналата година, а и предишните. 92% от 564 са отговорили на електронното заявление. Това, което виждаме като проблем, е да бъдат регистрирани електронните заявления и заявителят да бъде уведомен за това. Иначе той не може да следи сроковете за отговаряне, в неизвестност е дали са получили неговото заявление и т.н. Този проблем е свързан със стартирането на платформата за достъп до информация. Тя е готова, но не е стартирана още“.

Заради новия антикорупционен закон по-малко институции публикуват списъците със служителите си, които трябва да подадат декларации за конфликт на интереси и самите декларации, е друг извод от проучването, представено от Стефан Ангелов:

„Само 70% или 392 от органите са публикували своите списъци със служители, подали декларации по закона. 55% или 311 организации са публикували самите декларации“.

Адвокат Александър Кашъмов допълни, че намалението спрямо миналата година на публикуваните списъци и декларации произтича от несъвършенствата на антикорупционния закон:

„Преди комисията за предотвратяване конфликт на интереси имаше някакви, макар и не много ясни, функции по отношение на уеднаквяване на практиките и някакъв контрол по отношение на териториалните практики по публикуване на декларации, докато с новия закон тази връзка е напълно прекъсната и комисията няма такива правомощия. Виждаме и практическите резултати от това“. 

Интервюто на Таня Величкова с Гергана Жулева за предаването ''Преди всички'' на програма ''Хоризонт'' можете да чуете от звуковия файл.

Репортажа на Марта Младенова за предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна