Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телефонните измамници присвоили 8 млн. лева през 2018 г.

Борисов разпоредил ало измамите да бъдат намалени наполовина

| обновено на 19.04.19 в 13:33
На национално съвещание на ръководството на МВР присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.
Снимка: БГНЕС

Телефонните измамници са присвоили 8 милиона лева от граждани през 2018 година, а за първите три месеца на тази година - близо 2 милиона лева. Това стана ясно на националното съвещание на ръководството на МВР. 
     

След акцията преди ден срещу телефонните измамници, при която имаше задържани в България и в Румъния, премиерът Бойко Борисов обяви, че не е имало нито едно обаждане за телефонна измама в страната: 

"Предупреждават се хората, че полицията не взима пари, че не участва в такива измами, че не трябва да сътрудничат, но и до вчера госпожата, тя до последно си вярва, че съдейства на полицията и е в такъв филм, че просто трудно може да я изкара човек".

Борисов благодари на медиите в общата им борба с МВР срещу телефонните измамници и подчерта, че секретните служби работят активно в последните няколко месеца по няколко направления:

"И по линия на борбата с организираната престъпност, и по линия на прокуратурата, и по линия на "Гранична полиция". Както за кокаина бяха предупредени и буквално акваторията на Черно море беше затворена от граничните ни служби, и затова се изхвърли наркотика - нямаше шанс да избягат. За контрабандата на цигари мисля, че всички знаете, че благодарение на всичките тези хора я свалихме под 5 процента". 

Премиерът похвали службите за работата им срещу наркотрафика, както и криминалистите в МВР за разкритите случаи на убийства в последните дни. 

В дирекция "Национална полиция" главният прокурор Сотир Цацаров подчерта необходимостта от превенция на телефонните измами. Той изрази специална благодарност на режисьора Андрей Слабаков за двата видеоклипа с документални кадри, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на всяка една медия с цел превенция. 

Премиерът е поставил задача в следващата година ало измамите да бъдат намалени наполовина.

Репортаж на Николай Христов от националното съвещание на ръководството на МВР можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна