Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малина Крумова за случая "Своге": Действията на всички по веригата имат последствия

Румяна Арнаудова посочи аргументите по случая

| обновено на 19.04.19 в 12:50
Малина Крумова
Снимка: Здравко Петров

След като прокуратурата обяви, че са повдигнати обвинения на седем души за катастрофата по пътя за Своге, председателят на държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Малина Крумова подчерта, че досега не е търсена персонална отговорност, въпреки че има такива текстове в Наказателния кодекс

"Съставите в Наказателния кодекс са ясни. Те биха могли да подведат под отговорност включително и проектанти, и строители, и всеки един, който по невнимание е причинил, дори да е било неумишлено, смърт при ПТП. Въпросът е, че досега рядко е използвано и не е търсена такава отговорност. Считам, че трябва всеки да осъзнава отговорността си, а за да може да осъзнава отговорността си, тези състави трябва да бъдат работещи".

Крумова допълни:

"Все пак предстои съдебно производство, да не казваме, че някой е виновен, но самият факт, че има такова искане от страна на държавното обвинение, вече показва, че може би има някаква промяна. Нека да не говорим само за отговорност на институциите или техните ръководители. Отговорността е на проектанта - дали правилно е проектирал съответния участък. Отговорността може да бъде на строителя. Отговорността може да бъде и на надзора. Отговорността може да бъде и за поддържката. Всичките елементи по пътя и по веригата би трябвало да бъдат наясно с това, че техните действия имат последствия".

В Бургас говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи аргументите по случая с повдигнатите обвинения по служба спрямо членовете на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов и Светослав Глосов заради катастрофата в Своге:

„Агенция „Пътна инфраструктура“ е била писмено уведомявана общо седем пъти за това, че в този участък от пътя има изключителна концентрация на пътно-транспортни произшествия. Тези лица не са предприели каквито и да е адекватни и необходими действия“.

Цялото интервю с Малина Крумова можете да чуете в предаването "Хора, пътища, автомобили" по програма "Хоризонт" след 17.00 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!