Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Венецуела заобикаля санкциите на САЩ, продавайки петрол чрез руската "Роснефт"

| обновено на 19.04.19 в 18:04

Президентът Николас Мадуро насочва паричните потоци от продажбите на венецуелски петрол чрез руския държавен енергиен гигант "Роснефт", опитвайки се по този начин да избегне наложените от САЩ санкции, според източници и документи, с които разполага агенция Ройтерс.

Продажбите са пореден знак за нарастващата зависимост на правителството на Венецуела от Русия с оглед на затягащата се американска примка около Мадуро.

През последните години икономиката на Венецуела се намираше в рецесия и в резултат на това имаше рязък спад на добива на петрол, като властите в страната изпитваха сериозни трудности да финансират вноса и правителствените разходи още преди Вашингтон да наложи през януари строги санкции на държавната петролна компания PDVSA. Петролът по принцип формираше повече от 90% от износа на страната-членка на ОПЕК и лъвския пай от държавните приходи.

От януари насам администрацията на Никола Мадуро е в преговори със съюзниците си Москва относно начините да се заобиколи забраната за клиенти, плащащи на PDVSA в долари, съобщиха източниците на Ройтерс. Нееднократно Русия заяви публично, че санкциите на САЩ са незаконни и че ще работи с Венецуела, за да ги заобиколи.

Според схемата, разкрита от Ройтерс, венецуелската държавна петролна компания PDVSA е започнала да предоставя фактурите от продажбите си на петрол на руската "Роснефт" (Rosneft).

От своя страна руският енергиен гигант плаща на PDVSA незабавно с отстъпка от продажната цена - избягвайки обичайния срок от 30 до 90 дни за завършване на всяка една петролна сделка, след което на по-късен етап събира цялата сума от дадения купувач на венецуелски петрол, показват документи с които разполага Ройтерс.

Големи енергийни компании като индийската Reliance Industries Ltd., която е и най-големият клиент за плащания в брой на PDVSA, са били помолени да участват в схемата, като плащат на "Роснефт" за венецуелски петрол, показват документите.

От Ройтерс посочва, че на този етап "Роснефт", която инвестира силно във Венецуела по време на руския президент Владимир Путин, е отказала да коментира тази информация. От Министерството на петрола във Венецуела, както и от държавната петролна компания PDVSA също са отказали да коментират.

Ройтерс напомня, че от 2006-а година насам Русия е отпуснала на Венецуела почти 16 млрд. долара, които страната погасява с доставки на петрол, и също така е поела значителни дялове във венецуелски петролни проекти, което означава, че вече контролира голяма част от производството на южноамериканската държава.

Необичайното споразумение за плащане на PDVSA с "Роснефт" е част от редица схеми на правителството на Мадуро за получаване на достъп до парични средства, включително и чрез продажба на златните резерви на Централната банка на Венецуела. Всички тези схеми са разочаровали официалните власти във Вашингтон, които през последните дни са поставили въпроса защо санкциите не са оказали по-драматично влияние върху финансите на Венецуела.

"PDVSA предоставя сметките си на "Роснефт", заяви източник от венецуелската държавна фирма, пожелал да остане анонимен поради страх от репресия. "Паричните средства се озовават в руски банки или се използват за уреждане на висящи плащания като такива за морски услуги или товари, за да не се прекъсва износът на петрол".

Източниците на Ройтерс също така съобщиха, че част от парите са преминавали през руско-венецуелската банка "Еврофинанс Моснарбанк" (Evrofinance Mosnarbank), която през миналия месец също беше поставена под удара на американските санкции. Говорител на "Еврофинанс" обаче отрече за наличието на подобни транзакции през банката.

На този етап все още не е ясно каква част от износа на венецуелски петрол от PDVSA, който е в размер на около 900 хиляди барела на ден, е плащан по подобна схема, тъй като самите сделки са се сключвали за всеки отделен случай, твърдят източници на Ройтерс.

Вътрешен документ на PDVSA, видян от Ройтерс, обаче сочи, че продажбите през април на индийската Reliance Industries Ltd., която е собственик на най-голямата в света рафинерия,  ще бъдат уредени посредством "Роснефт".

Компанията Reliance е внасяла през март венецуелски петрол в размер на 390,5 хиляди барела дневно, което се равнява на почти 40% от износа на Венецуела през този месец, според данни за доставките, събрани от Ройтерс.

Главният финансов директор на Reliance заяви в четвъртък пред репортери, че компанията действително купува венецуелски петрол чрез руски и китайски компании, но той отказа да предостави повече подробности. "Ние сме в активен диалог с Държавния департамент на САЩ относно нашите отношения с Венецуела, за да останем в съответствие с американските санкции", посочи той.

Говорител на Reliance пък заяви, че плащанията към руски и китайски компании са били приспадани от парите, дължими на тези страни от Венецуела.

Докато повечето западни страни се присъединиха към Вашингтон по отношение на признаването на лидера на опозицията Хуан Гуайдо като легитимен президент на Венецуела, Русия, заедно с Китай и Куба, продължават да стоят зад Никола Мадуро, защитавайки го пред ООН и предоставяйки военна помощ, разгневявайки по този начин управляващите във Вашингтон.

Дори преди януарските санкции на САЩ, износът на петрол от Венецуела беше намалял наполовина от 2,8-те милиона барела на ден, които бяха изнасяни по времето на покойния президент Уго Чавес, след като той започна своята т.нар. "социалистическа революция" преди две десетилетия.

"Роснефт", ръководена Игор Сечин, който е близък съюзник на Путин, се възползва от кризата, за да поеме все по-голям дял от петролната индустрия във Венецуела, където се намират и най-големите запаси от суров петрол в света. През февруари "Роснефт" оцени балансовата стойност на дяловете си във венецуелски проекти на цели 2,11 млрд. долара.

Сега "Роснефт" предоставя парични средства, за да поддържа оперативните възможности на компанията PDVSA, използвайки своя голям търговски отдел, за да събира плащанията за венецуелски петрол от клиентите.

Според един от източниците на Ройтерс, някои представителите на PDVSA са изразили загриженост относно търговията посредством "Роснефт", тъй като руската компания вече е получила твърде съществена роля в решенията за товарни дестинации, за да улесни плащанията към нея.

Те също са така са изразили разочарование от факта, че Венецуела плаща голяма премия на "Роснефт" за внос на гориво, който внос е продиктуван от лошото състояние на местните рафинерии, тъй като само шепа продавачи са склонни да заобикалят американските санкции.

"Роснефт" купува петрола ни много евтино и в същото време ни продава в замяна много скъпи горива, така че ние винаги им дължим пари", отбеляза източникът на Ройтерс.

В своя реакция „Роснефт“ обяви, че смята за лъжа и провокация публикацията на Ройтерс. Руската компания смята за необходимо да се обърне към правоохранителните органи във връзка „противоправната“ дейност на Ройтерс на руска територия.

„Ройтерс вече не е информационна агенция, тази структура системно разпространява целенасочена дезинформация“, посочват от „Роснефт“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!