Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнас Юнасон и Камила Лекберг отново предизвикват читателите

„101-годишният старец, който твърде много размишляваше“ е новото заглавие от шведския автор Юнас Юнасон, в което добрият стар Алан Карлсон се завръща в един истински геополитически анализ на съвременния свят от гледната точка на един шведски демократ. Кремена Димитрова разказа пред Радио София, че този път героят празнува рождения си ден на остров Бали, заедно със старата си дружка Юлиус Юнсон. Но понеже им е скучно, решават да поканят Хари Белафонте да пее за рожденика на един кораб, акостирал до острова. Е, всичко започва от там, за да премине през разходка с балон, който се спуква и ги отнася в морето, където ги прибира севернокорейски кораб. Така приключенията на двамата приятели, които ги отвеждат от Северна Корея в САЩ, Кения, Танзания, Дания и най-сетне в родната Швеция. Пътят им се пресича с маршрутите на Доналд Тръмп, Ангела Меркел, външния министър на Швеция, без да броим разните нацисти и националисти, които се опитват да ги пречукат.

Успешните шведски писатели напоследък не се изчерпват само с Юнас Юнасон. Друг характерен пример е Камила Лекберг -  авторка на бестселъри в жанровете трилър, криминален роман и детска литература. В "Златната клетка" писателката за първи път посяга към различен основен образ от познатата в предишните й 10 романа Ерика Фалк. Този път Камила Лекберг предизвиква себе си и своите читатели, като показва героиня, която израства от нищото, има тъмно минало и сериозен повод да отмъсти на мъжете. Тя се оказва много находчива, съставя невероятен план и читателите виждат как пред очите им израства един убиец...

Камила Лекберг отправя послание към младите жени, които мечтаят да живеят с богати съпрузи като птички, затворени в златна клетка: "Отворете вратите на тази клетка и излезте на свобода, защото вие имате нужда от нея", изтъкна Кремена Димитрова. Тя припомни, че съвсем скоро ще отбележим и Международния ден на книгата - 23 април - ден, в който жените в Барселона подаряват книга на мъжете, а мъжете връщат жеста с роза. Но и в София няма да липсват много интересни събития и инициативи, посветени на книгите и литературата.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна