Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галин Николов, ИАРА: Все още нямаме случай на човек, вкаран в затвора за бракониерство

Снимка: БГНЕС

От 15 април влезе в сила забраната за риболов в Черно море и във вътрешните водоеми заради размножителния период на рибата. 

"Големите набези на бракониери са в големите язовири, но в местата, където няма големи язовири, набезите са по реките". Това заяви пред БНР Галин Николов - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Той обясни в предаването "Хоризонт за вас", че в момента няма любители риболовци по големите водоеми заради забраната, свързана с размножителния период при рибите, и големите бракониери отиват точно там, за да хванат големи количества риба и да я пласират на пазара.

Николов заяви, че ИАРА има добра координация с МВР, Гранична полиция, Агенцията по храните и редица неправителствени организации и изрази очакване, че ще се справят и тази година с опазването от бракониерски риболов. Той припомни и размерите на глобите за улов на риба в периода на забрана:

"От 1500 лева до 3000, но в зависимост от вида на нарушението може да се постави и по-голяма глоба".

Изпълнителният директор на ИАРА разясни, че с промените в Закона за рибарство и аквакултури бракониерството минава по Наказателния кодекс и приключва със затвор.

"Все още нямаме случай на човек, вкаран в затвора, но съм оптимист, че и това ще се случи", заяви Николов.


Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Галин Николов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!