Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха проект за паметник на загиналите във войните в Шейново

3
Паметникът ще бъде построен в центъра на селото от врачански камък с височина 3 м и широчина 2,70 м.
Снимка: Радио Стара Загора

Проект за изграждането на паметник на загиналите във войните жители на казанлъшкото село Шейново бе одобрен от Областната комисия „Военни паметници“ под председателството на областния управител на Стара Загора Гергана Микова.

Паметникът ще бъде  построен в центъра на селото пред стълбите на кметството от врачански камък с височина 3 м и широчина 2,70 м.

20 хиляди лева са необходимите средства за изграждането му. Към момента се очаква финансиране от Министерството на отбраната и се събират дарения.

Идеята за изграждане на монумента е от 2007 г., когато група съмишленици създават Инициативен комитет. 12 години по-късно Яни Ташев възражда идеята. Изготвен е нов идеен проект за паметник с по-малки размери, дело на казанлъшкия скулптор Велин Дечков.

Проектът бе представен и одобрен от комисията „Военни паметници“ под председателството на областния управител на Стара Загора Гергана Микова.

„Този идеен проект е получил цялото одобрение, което е необходимо както от община Казанлък, така и от Общинския съвет. Извървян е целият път - от проучването на имената на всички загинали до проучването на всички източници, така че проектът е готов, за да започне неговата реализация“, каза тя.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна