Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайското политбюро обеща, че Пекин ще продължава да подкрепя намиращата се под натиск икономика

Китай ще запази стимулиращите мерки в подкрепа на икономиката, тъй като тя все още е изправена пред "низходящ натиск" и трудности въпреки по-добрия от очакваното растеж през първото тримесечие, заяви в петък китайското политбюро - главният орган за вземане на решения на Комунистическата партия на страната.

Изявлението от китайското политбюро идва само два дни, след като беше отчете стабилен икономически растеж от 6,4% през първото тримесечие на година в резултат на рязък скок на промишленото производство през март и на подобрение на потребителското търсене. По този начин бяха опровергани очакванията на финансовите пазари за по-нататъшно забавяне на втората по по сила световна икономика.

"Докато изцяло потвърждаваме постиженията, трябва ясно да видим, че все още има много трудности и проблеми в икономическите операции", съобщи в петък официалната информационна агенция Синхуа, цитирайки среща на китайското политбюро, председателствана от президента на страната Си Дзинпин. "Външната икономическа среда като цяло се затяга и националната икономика е под натиск за намаляване".

В изявлението след срещата, за което съобщава и агенция Ройтерс, се посочва, че Китай ще приложи контрациклични корекции "своевременно и по подходящ начин", докато проактивната фискална политика ще стане по-силна и ефективна, а разумната парична политика няма да бъде нито прекалено затегната, нито прекалено разхлабена.

За тази година правителството на Китай обяви намаляване на данъците и налозите в размер на 2 трилиона юана (около 298,35 млрд. долара), за да облекчи тежестта върху фирмите, докато централната банка на страната намали пет пъти процента на задължителните резерви на търговските банките (т.нар. RRR) от началото на 2018-а година насам, за да стимулира кредитирането.

В петък китайското политбюро отново подчерта, че правителството ефективно ще подкрепи частната икономика и развитието на малките и средни предприятия. Оторизираните власти ще постигнат баланс между стабилизиране на икономическия растеж, насърчаване на реформите, контролиране на рисковете и подобряване поминъка на хората.

Китай ще ускори структурното намаляване на задлъжнялостта и ще предотврати спекулациите на пазара на недвижими имоти, обеща главният орган на Комунистическата партия. "Трябва да се придържаме към политиката, че къщите се използват за живеене, а не за спекулации“, заяви политбюро, потвърждавайки градския подход за контролиране на сектора на недвижимите имоти.

Според последното проучване на агенция Ройтерс от миналата седмица се очаква икономическият растеж на Китай да се забави през тази година до около 30-годишно дъно от 6,2%, тъй като мудното търсене (потребление) в страната и чужбина оказва негативно влияние върху бизнес активността въпреки поредицата от мерки за стимулиране на икономическия растеж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени