Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес в Египет се провежда тридневен референдум за конституционни промени

Проф. Джофе: Истинско бедствие ще е президентът Абдел Фатах ас Сиси да остане на власт до 2034 г.

Няма реален шанс за помирение в Либия, смята той

| обновено на 20.04.19 в 12:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС


От днес в Египет се провежда тридневен референдум за конституционни промени, които ще позволят на президента Абдел Фатах ас Сиси да остане на власт до 2034 г. Това е „истинско бедствие“, коментира пред БНР проф. Джордж Джофе от университета Кеймбридж.

„Арабската пролет беше началото на процеса. Един процес отнема дълго време. Не приключва от днес до утре. Всички до някаква степен бяхме твърде големи оптимисти, представяйки си, че проблемите могат да се решат бързо и лесно. Това естествено не се случи. Ето например в Египет – властта взе една група без никакъв опит в демократичното управление и с погрешни идеи как да го прави. Генерал Абдел Фатах ас Сиси е решен да остане на власт до 2034 г., ако е жив, а това би било истинско бедствие. Хората в Египет са в състояние на апатия и неудовлетвореност, но не са готови да се противопоставят на режима“, изказа мнение проф. Джофе в интервю за предаването "Събота 150".

Според проф. Джофе не е изненада операцията на генерал Халифа Хафтар срещу Триполи, дори се е очаквала от месеци: 

"Проблемът му беше прост - той не знаеше дали има достатъчно подкрепа в Западна Либия, за да може да започне. Изглежда е решил, че разполага вече с такава и е готов да действа докрай. Според мен това развитие е свързано и с инициативата на ООН за провеждане на конференция с участието на всички заинтересовани групи - с цел установяване на нов политически модел в Либия. Хафтар иска да попречи това да се случи, за да доминира той политическата сцена".

Ген. Хафтар иска да е лидерът на Либия като обединена държава, подчерта проф. Джордж Джофе и добави: "Всички видове инфраструктура са свързани и на него му трябва да сложи ръка и над двете части на Либия, за да контролира достъпа до вода за пиене, както и търговията с петрол и газ".

Според него до голяма степен чуждестранната намеса е довела до кризата в Либия: "Има държави, които се притесняват, че Либия може да се превърне в източник на умерен или екстремистки политически ислям. Това са Египет, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. А от друга страна Катар и Турция подкрепят такива ислямистки елементи. Това, което виждате да се случва в Либия, е умален модел на кризата, от която е белязан целият Близък изток. ... В момента може и да е война на марионетки, но тя ще става все по-яростна. Защото има групировки в Либия, които негодуват срещу генерал Хафтар и ще му се противопоставят на всяка цена. Те са основно в Мисурата, Триполи и Зинтан - на възвишението над равнината Джафара. Тези групи няма да приемат Хафтар, когото дълбоко мразят, да превземе столицата".

Проф. Джордж Джофе е на мнение, че ген. Хафтар има потенциал да бъде диктатор: "Сега вече има и силата да го докаже. И въпреки че се представя за най-големия враг на ислямистите в Либия е в съюз с най-голямата салафистка група там. Затова Хафтар е потенциално опасна фигура, която няма да води Либия към еволюция в демократична и стабилна държава".

Според него обаче в краткосрочен план Хафтар осигурява някаква стабилност в по-голямата част от страната. Той обаче смята, че няма реален шанс за помирение: "ООН е безсилна. Опитва се вече 4-5 години и не успява. Нищо не показва, че може да се стигне до помирение".

Проф. Джоже прогнозира, че това ще доведе до миграционна вълна към Европа. "Истинският проблем е миграционният. И как европейците ще подходят към него. В момента е очевидно, че освен опитите да бъдат отблъснати с пари мигрантите или онези, които ги контролират, няма достатъчно обща воля сред европейците да се заемат с проблема конструктивно и креативно", коментира още той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!