Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Сергева: В този тежък момент Макрон ще потърси национално помирение

Пожарът в Нотр Дам е потушен, но размерът на щетите остава неясен
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Френският президент Еманюел Макрон ще се опита да се възползва момента, за да потърси националното помирение, към което се стреми от доста време насам. Това е мнението на Весела Сергева, кореспондент на Агенция Франс прес в България. В интервю за предаването „Събота 150“ тя отчете като много добра реакцията на френския президент в тежката ситуация с опожарената катедрала „Нотр Дам“.

„Не само за французите, но и за света „Нотр Дам“ наистина е една емблематична сграда, един паметник, който не бива да бъде изгубен. Нейното възстановяване би трябвало да обедини нацията“, коментира още Сергева.  

Журналистът припомни, че в нощта на пожара всички са се обединили. Тя подчерта огромната сума от 1 млрд. евро от дарения, които вече са събрани за възстановяването на парижкия символ. Последваха обаче първите критики от страна на жълтите жилетки и синдикатите, добави тя.

„Това събиране на средства беше безпрецедентно, защото паметникът е от изключително значение. Катедралата събира около 12 млн. посетители годишно. Тя е частица от Париж, която ако изчезне, Париж няма да е същият“, коментира журналистът.

Макрон наистина се опитва да въведе реформи, подчерта Сергева и обясни:

„Твърде много се е трупало напрежение. То избухна при Макрон, защото той най-енергично от всички се опитва да прави реформи. Преди него всеки опит за реформи се сблъскваше с изключително мощните синдикати. Когато блокират движението, железниците или всякакъв друг транспорт, обикновено управляващият се предава или стъпките биват много ограничени. Макрон изчаква стачките да свършат и продължава. Той се опитва да направи реформи в интерес на всички прослойки“.  

По думите й младите хора, завършили висшия институт за обучение на администрацията, имат гарантирана работа и започват да участват в управлението на високо ниво. С идеята си да закрие института Макрон цели да бъде намален делът на тези привилегировани хора и да се даде път на обикновения човек, който има какво да направи, когато влезе във властта, смята Весела Сергева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!