Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фолклорът е магия" за 9-и път в Чикаго

Снимка: личен архив

В Чикаго започна деветото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка, чийто организатор е ансамбъл "Верея". В продължение на два дни 27 танцови състава и повече от 400 участници ще се надиграват и ще се надпяват под мотото "Фолклорът е магия".

Една година след създаването на ансамбъл “Верея” неговият основател Константин Маринов решава да направи “Празник на хорото” във Ветровитият град, но и през ум не му минава тогава какво ще се случи след наколко години. Сега той връща времето назад:

“Аз мислех, че горе-долу ще бъде нещо като да се съберем 5-6, хайде 10 състава да се съберем. Но такова голямо нещо…Ето-3-4 години много състави станаха тука. И то и затова се разраства в Северна Америка този фестивал…”

Тази година за първи път във фестивала ще се представи танцов състав “На хорото” от Торонто ,Канада. Най-постоянни с присъствието си са танцьорите от формация “Български дух” -  Сейнт Луис, но тук са и други дългогодишни участници от Ню Йорк, Бостън, Аризона, Сиатъл…Все по-многобройно става и участието на детските и юношеските танцови състави и певчески групи.

”Народните танци всъщност показват какво е българинът”, казва едно чаровно тъмнокосо момиче от фолклорната група на Малко българко училище в Чикаго, а след това всички с готовност запяват “Дилмано, Дилберо…”

“Фолклорът е магия” е мотото и на 9-ото издание на най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка, който продължава и днес в Чикаго .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени