Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ангел Димитров очаква преднина за Стево Пендаровски на президентския вот в Македония

Проф. Ангел Димитров на брифинг след края на работата на смесената македоно-българска комисия.
Снимка: БГНЕС


Не вярвам да има строго партийно гласуване на изборите в Северна Македония, каза пред БНР проф. Ангел Димитров – бивш посланик на България в Македония.

„Основните разминавания сега, освен вътрешнополитическите натрупани противоречия между двете основни партии и техните избиратели, са свързани с Преспанския договор, с промяната на името – тази нова ситуация, която във ВМРО-ДПМН изцяло отричат, но донякъде те са и против договора с България. Аз лично се съмнявам дълбоко, че част от традиционно гласуващите за тази партия са против договора с България, както и се съмнявам, че част от привържениците на СДСМ подкрепят подписаните договори, тъй като те бяха категорични противници, поне на близостта с България“.

Не изключвам леко предимство за Стево Пендаровски – кандидатът на управляващата коалиция, прогнозира дипломатът в интервю за предаването „Събота 150“ и добави: „Смятам, че шансовете на Пендаровски са много по-големи, защото ми се струва, че количествено надделява онази част от гражданите на страната, които гледат повече към бъдещето, отколкото към миналото“.

Проф. Димитров, който е съпредседател на съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси между двете държави, коментира как върви работата с македонските им колеги:

„Трябва да се създаде работна атмосфера, в която да има много повече доверие. При професионалното доверие проблемите се решават много по-лесно. Има такава атмосфера с колегите. Има моменти, в които нашите очаквания от една по-интензивна и резултатна работа не се оправдават напълно. Такава среща беше последната. Даваме си ясна сметка, че с приближаването на проблемите, които разискваме, свързани с модерната епоха, напрежението ще се увеличава. Отнасяме се с известно разбиране към проблемите на нашите колеги, натиска, на който са подложени“.

Македонският национализъм е млад, жизнен и за съжаление, твърде агресивен, изказа мнение дипломатът и добави:

„Очевидно има такива среди в Македония, които се смятат за „охранители“ на този вид доктрина, на този вид интерпретация на миналото. Това със сигурност пречи на работата на съвместната комисия“.

До лятото се надявам комисията да има още 2 заседания, каза проф. Димитров, като посочи, че македонските им колеги засега дават сигнали, че са готови само за едно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени